Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Oscar in Lucinda

Peter Carey
Oscar in Lucinda
39,10 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-575-4
Naslov izvirnika Oscar and Lucinda
Leto izdaje izvirnika 1988
Prevod Miriam Drev
Spremna beseda Miriam Drev
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 14 cm
960 g
608 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
avstralsko leposlovje

Založnik o knjigi

Panoramični roman Oscar in Lucinda je po kritiški presoji eden od vrhov v literarnem opusu mednarodno priznanega avstralskega pisatelja Petra Careyja. Podlaga zgodbe je široko zasnovan prikaz Avstralije v drugi polovici 19. stoletja in vzporedno tudi viktorijanske Anglije tistega časa. Peter Carey z razkošnimi opisi, zaradi katerih velja za literarnega dediča Charlesa Dickensa, in hkrati z vnosi groteskno komičnega, ki so njegov edinstven avtorski podpis, v kolonialistični prostor pete celine z njegovo tradicionalno moralo na eni strani in vrvečo poslovno nezasitnostjo na drugi, postavi svoja glavna lika, Oscarja in Lucindo.
Oba sta kar se da nenavadni osebnosti. Oscar Hopkins je mlad anglikanski duhovnik, vzgojen v strogem religioznem duhu, a obseden s hazardersko strastjo, Lucinda Leplastrier pa svojeglava avstralska dedinja, ki v težnji po neodvisnosti postane lastnica steklarne.
Careyjev mnogostranski romaneskni prikaz, njegov mimohod sijajno opisanih oseb, obkrožajočih glavna protagonista, se iz živopisanih dogodkov, ki se zlagajo v zgodovinsko rešerširano in stvarno, seveda pa literarno predelano panoramo dobe in prostora, v zadnji tretjini romana začne prevešati v nadrealistično popotovanje po neprehodnih širjavah Avstralije. Oscar, podneten z ljubeznijo do Lucinde, osnuje ekspedicijo za prevoz steklene cerkve, izdelane v dekletovi steklarni, v malodane nedostopni predel celine. Česar s tedanjimi prevoznimi sredstvi ni mogoče prepeljati po normalni poti, dostavi Oscar na cilj s pomočjo svoje vizije. Cena, ki jo oba neobičajna junaka plačata, je več kot zasoljena. Bralec, ki ga Carey zajame z energijo svoje obsežne pripovedi, v kateri tako rekoč ni narativnih praznin, temveč je zgoščena, ganljiva in srhljiva, necenzurirana in polemična, pa plača kvečjemu z urami, ki jih odtrga od svojih vsakdanjih nujnosti. Roman je namreč s svojimi vpogledi v navzkrižja človeške psihologije, njene humorne in obskurne tančine, povsem neustavljiv.
Po romanu, ki je pisatelju leta 1988 prinesel Bookerjevo nagrado, je Gillian Armstrong posnela film s Cate Blanchett in Ralphom Fiennesom v glavnih vlogah.

Recenzija Bukla

Carey (1943), Avstralec, dvakratni dobitnik bookerja, nam je v slovenščini že znan po romanu Tatvina, sedaj pa smo v prevodu dobili njegovo nagrajeno, obsežno, pa tudi ekranizirano delo Oscar in Lucinda iz leta 1988. To je zgodba o življenjih in poznejšem srečanju ter zapletu naslovnih junakov, Oscarja Hopkinsa, ki ob strogi religiozni vzgoji postane anglikanski duhovnik z dušo angela, in mlade Lucinde Leplastrier, ki z dediščino kupi steklarno, hkrati pa želi doseči svojo enakovrednost v takratni patriarhalni družbi. Kljub precejšnji različnosti imata nekaj skupnega: oba sta kompulzivna kockarja (on stavi na konje, ona na karte), in ko se srečata na ladji, ki potuje na drugo stran Avstralije, med osamljenima dušama preskoči iskra, iz katere pa se, poleg drugega, porodi tudi stava. Lucinda namreč stavi z Oscarjem, da steklene (!) cerkve ne bo mogel spraviti iz Sydneyja v kakih štiristo kilometrov oddaljeno naselje na divji obali, ta stava pa usodno spremeni njuni življenji. Oscar in Lucinda je eno ključnih del sodobne avstralske književnosti, ki v panoramičnem stilu in z mnogimi prepričljivimi liki obogatenem romanu avtentično prikazuje avstralsko življenje in bivanje sredi devetnajstega stoletja, pionirske čase te oddaljene celine, ki s svojo obljubo prostrane svobode navdušuje vse do danes.

Samo Rugelj, Bukla 72-73

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...