Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Oslepelo srce

Julia Franck
Oslepelo srce
23,80 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-548-8
Naslov izvirnika Die Mittagsfrau
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Ana Jasmina Oseban
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
500 g
395 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sestri Helene in Martha odraščata v Lužicah; oče se z Vzhodne fronte vrne hudo ranjen, duševno zmedena mati že mnogo let živi umaknjena v svoj svet. Po očetovi smrti se sestri iz podeželskega Bautzna v zlatih dvajsetih preselita k teti v velemestni vrvež Berlina, središče kulture in razvratnih zabav. Medtem ko Martha zaživi s prijateljico Leontine, pa se Helene v spletu nesrečnih okoliščin znajde v objemu moškega, ki ji v nevarnih časih sicer omogoči novo identiteto, a jo hkrati pahne v samotno životarjenje. Po selitvi v Stettin Helene rodi sina in ga sama vzgaja. Razdejanje po koncu druge svetovne vojne jo slednjič prisili v navidez nemogočo izbiro.

Pripoved o usodi različnih generacij družine z judovskimi koreninami na meji med Nemčijo in Poljsko še pred pohodom nacionalsocializma in na njegovem vrhuncu, o trdoživosti žensk in nenehni negotovosti zaradi prikrivanja identitete je zapisana po resničnih biografskih fragmentih avtoričine družine po očetovi strani.

Recenzija Bukla

Najuspešnejši roman pri nas prvič prevedene nemške pisateljice, Julije Franck (1970), predstavi žalostno življenjsko zgodbo Helene Wursich. V začetku dvajsetega stoletja Helen živi s starejšo sestro Martho v Lužicah, majhni podeželski vasi na meji med Nemčijo in Poljsko. Oče je na fronti in njuno mladost kalijo nenadni izbruhi duševno zmedene in odtujene matere. Sestri, ki sta druga na drugo zelo navezani, se izučita za bolniški negovalki in se po očetovi smrti odselita k sorodnikom v velemestni Berlin. Martha tukaj ponovno sreča svojo prijateljico iz otroštva in z njo zaživi skupno življenje, Helen pa se spoprijatelji s Carlom, prikupnim študentom medicine, vendar se njuna romantična vez tragično konča. Kljub številnim padcem, polomijam in nesrečni ljubezni je življenje judovskih sester zares v veliki nevarnosti, ko se začnejo nepredvidljivi vojni časi. Helen se zaplete z nemškim podjetnikom, ki jo sicer poroči in odreši skrbi pred nacističnim iztrebljanjem, a njeno srce, kljub rojstvu sina Petra, ostane hladno in osamljeno. Bogata večplastna pripoved je pred leti prejela pomembno nemško književno nagrado.

Renate Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...