Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Osmi poverjenik

Renato Baretić
Osmi poverjenik

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kapučino
Leto izdaje 2006
ISBN 86-11-17479-8

Tehnične lastnosti
239 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
hrvaško leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Politične spremembe v devetdesetih letih so tudi na Hrvaškem preobračale politično, kulturno in družbeno dogajanje in vplivale na delo ljudi v njeni metropoli. Iz samo njemu znanih razlogov je Renato Baretić v tistih razburkanih časih zapustil Zagreb in se preselil v Split. Pravijo, da se je tako vsaj malo umaknil medijskemu pompu, ki je sledil njegovi kasnejši popularnosti, ko je konec devetdesetih let izdal in takoj razprodal bravurozno zbirko pesmi. Osmi poverjenik je pri nas izšel v zbirki Kapučino, ki vsako pomlad prinese po en do dva romana, in ta izbor več kot očitno nakazuje Baretićevo drugačnost. Nagrade in številna priznanja, ki jih je prejel Baretić, pa potrjujejo tudi vsebinsko, jezikovno in čustveno mojstrsko raven romana.
Neobičajna zgodba o perspektivnem politiku Siniši, ki mu je konkurenčna stranka v predvolilnem času podtaknila afero z mamili in ga tako povsem onemogočila, predsednik stranke pa ga kazensko umakne na najbolj oddaljen hrvaški naseljeni otok Trečič. Najdete ga takoj za Prvičem in Drugičem, vendar do tja ne vozi trajekt, na otoku ni signala za mobilni aparat, še stacionarni telefoni ne delujejo in vaščani živijo brez elektrike. In na tem \"od boga pozabljenem otoku\" mora mladi politik izvesti lokalne volitve in organizirati legalno otoško oblast. To je pred njim spodletelo že sedmim poverjenikom, saj Trečičani živijo in razmišljajo povsem po svoje. Celo govorijo v drugim nerazumljivem jeziku, ki je mešanica vsaj petih jezikov, in tako se namesto političnega trilerja na otoku, na katerem živijo skoraj izključno starci, začne odvijati drama. Baretićev prozni prvenec je prisrčna satira, ki zbada v najobčutljivejše točke sodobnega urbanega človeka. V predgovoru je zapisano, da se je z glavnim junakom lahko poistovetiti, saj smo tako kot on vsi ujetniki čustvenega avtizma, milje daleč od lastnega srca.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...