Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Oster štart

Sodnikov dodatek
Mića Vujičić
Oster štart
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-126-5
Naslov izvirnika Oštar start
Prevod Urban Vovk
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
330 g
225 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
srbsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Oster štart, s pomenljivim podnaslovom Sodnikov dodatek, o družinski zgodovini, odnosih med družinskimi člani in srbski družbeni klimi v medvojnih devetdesetih spregovori na šarmanten in sproščen način. Osrednji protagonisti tega literarnega dela so simpatično čudaški člani banatske družine – oče je pretepeni nogometni sodnik nižjeligaških tekmovanj, ki honorarno služi z inštrukcijami matematike, mama je zobozdravnica, ki se politično aktivira z ustanovitvijo lokalne radijske postaje, pomemben družinski in romaneskni člen pa je tudi stric, za katerim se je na vojni fronti izgubila vsaka sled.

Mića Vujičić (1979) je predstavnik tako imenovanega »kikindskega literarnega čudeža«. Oster štart je njegov prvi roman.

Recenzija Bukla

Zgodba o odraščanju med razpadom nekdanje skupne države in intimen portret vojvodinske družine skozi oči dečka-najstnika-mladostnika prinaša v slovenski prostor, ki svoje temeljne kulturne reference v manku »svoje zgodbe« še vedno išče v polpretekli zgodovini, svež veter nove srbske literature. Oster štart, knjiga, ki s pomočjo nogometnih (meta)for in družinskih anekdot poskuša reflektirati najbolj občutljiva – in tudi usodna – leta naše in vaše mladosti, je topla in pristna ter hitro in prijetno berljiva knjiga, po kateri pa bralec, vajen močnih literarnih kalorij vendarle ostane vsaj malce lačen. Predvsem zaradi odsotnosti suspenza in preveč umirjene pripovedi, ki srčni utrip spusti na raven vrhunskih potapljačev in jogijev. A po drugi strani je ravno umirjena tenkočutnost jedro podeželske atmosfere nekega čudnega, trpkega in nesimetrično barvitega časa, v katerem en spomin ni enak drugemu in en stavek ne neobremenjen s tem, kar se je zgodilo veliki in v svojem zadnjem poglavju brutalno krvavi (jugoslovanski) iluziji. V tej temi je sleparsko sonce sijalo še toliko časa, da je zaslepilo še tiste, ki so videli več in bolje. Oster štart (Sodnikov dodatek) je zato mogoče razumeti tudi kot avtorjevo osebno katarzo v družbi (in državi), ki te žal nikoli ni in ne bo doživela.
Mića Vujičić (1979) je nedvomno nadarjen pisec s poudarjeno močjo ustvarjanja likov in risanja vzdušja – toda veliko bolj prostora kot časa. Kot tak mladi Vojvodinec, pripadnik »literarnega čudeža iz Kikinde«, na trenutke spominja na naivne slikarje iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja in v njegovem absolutno nepretencioznem pisanju je mogoče zaznati, da se tega zaveda.
Čakamo njegov naslednji prosti strel.

Boštjan Videmšek, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...