Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Palača sanj

Nepunesi i pallatit te endrrave
Ismail Kadaré
Palača sanj
32,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-603-4
Naslov izvirnika Nepunesi i pallatit te endrrave
Leto izdaje izvirnika 1981
Prevod Luana Maliqi, Maja Novak
Spremna beseda John K. Cox
Urejanje Aleksandra Kocmut

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 13,5 cm
390 g
183 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
albansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Težko si je predstavljati bolj nenavaden, srhljiv in neoprijemljiv državni aparat od Palače sanj ali Tabir seraja, ki nam ga kot skoraj groteskno nabuhel simbol totalitarizma na straneh tega romana izriše Ismail Kadare. Ustanova, v kateri se zbirajo, prebirajo, interpretirajo in hranijo sanje prebivalcev celotnega Otomanskega cesarstva, da bi z njihovo pomočjo razbrali prihodnost in pravočasno ukrepali, pa kljub svojim neskončnim pisarnam, nepregledni množici zaposlenih in navideznemu objektivizmu ni nič drugega kot še eno od orodij vodilnih državnih tokov, ki njeno funkcijo o pravi priložnosti izkoristijo v svoj prid.
Ko se Ebu Qerim, potomec mogočne, s slavo in tragedijami obdane družine Qyprili, znajde v kolesju tega ustroja, sprva še opaža vso nesmiselnost in neživljenjskost preučevanja »spanca vsega sveta, oceana grozot«, v katerega se cesarstvo vsako noč pogrezne; toda z naraščanjem odgovornosti in moči celo v negotovem, plahem Ebuju Qerimu kopnijo osnove humanosti, kot sta zdrava pamet in sočutje, in rase zaslepljeno prepričanje v vsemogočnost političnega sistema, v upravičenost vsakršnih političnih metod. Zaradi ostre kritike tovrstne državne politike, nasičene z nasiljem in zatiranjem, je bil izid knjige – ironično – v Albaniji leta 1981 prepovedan.

Recenzija Bukla

Albanski pisatelj Ismail Kadare (1936) je pri nas do sedaj poznan po dveh romanih, Zlomljenem aprilu in Generalu mrtve armade, v katerih je s svojim izbrušenim dramaturškim slogom naturalistično, skoraj etnografsko tematiziral krvno maščevanje in njegove posledice. Palača iz sanj, njegovo delo iz leta 1981, pa je bolj metaforičnega značaja. Palača iz naslova, Tabir seraj z neskončnimi, kafkovskimi hodniki v Albaniji 19. stoletja, je namreč alegorija za organe tajne policije v ideoloških diktaturah 20. stoletja, saj v njej analizirajo vse sanje prebivalcev. V literaturo prefinjeno zavita družbena kritika tedanje albanske družbe.

Samo Rugelj, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...