Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pankrtka iz Karoline

Dorothy Allison
Pankrtka iz Karoline
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-6751-33-9
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Bastard out of Carolina
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Suzana Tratnik
Urejanje Brane Mozetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
510 g
320 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Ameriška pisateljica Dorothy Allison (1949) se je v uvodu h kratkoprozni zbirki Trash (1998) opisala kot "škilasta lezbijka iz delavskega razreda, odvisna od nasilja, jezika in upanja, ki se je odločila za življenje". Da je bilo soočanje z demoni in s krivicami iz preteklosti še kako pomembno tudi za njeno pisateljsko pot, priča odmevni roman Pankrtka iz Karoline (1992), avtobiografsko obarvana zgodba o osemletni deklici Bone, nezakonski hčeri štirinajstletne matere, ki odrašča v revni družini Boatwright iz ameriške bele sodrge v Južni Karolini v zgodnjih petdesetih letih. Če moški v tej družini radi popivajo, se pretepajo in streljajo, pa se ženske poročajo mlade, pogosto rojevajo in se prehitro starajo. Po materini drugi poroki Bone postane žrtev očimovega telesnega nasilja in spolne zlorabe, s čimer se dolga leta spoprijema sama, tudi tako, da sanjari o petju gospela in božji odrešitvi, prebira knjige in si izmišljuje grozljive zgodbe. Ob pomoči tet in stricev se pri trinajstih letih končno reši večletne more, a zaradi razbitja tabuja spolne zlorabe tudi veliko izgubi. Po romanu je leta 1996 nastal uspešen film v režiji Anjelice Huston.
Dorothy Allison, ki je antropologinja in učiteljica kreativnega pisanja, je večkratna dobitnica Lambda Literary Award, najpomembnejše ameriške lezbične in gejevske literarne nagrade, njen roman pa je bil nominiran tudi za National Book Award. Nase je opozorila že s prvo pesniško zbirko The Women Who Hate Me (1983), izdala je še odmevno esejistično zbirko Talking About Sex, Class & Literature (1994), spominsko prozo Two or Three Things I Know For Sure (1995) in roman Cavedweller (1998).

Recenzija Bukla

Avtobiografsko zasnovani roman ameriške pisateljice (1949), sicer antropologinje, v katerem opisuje otroštvo v petdesetih letih v Karolini, ko jo je najstniška mati rodila kot nezakonsko, se kasneje poročila, dobila še eno hčerko, potem pa, ko se ji je mož ponesrečil, naletela na tipa, ki se je nad prvoosebno pripovedovalko (v romanu ji je ime Ruth Anne, kličejo pa jo Bone) začel izživljati, jo na skrivaj mučiti in pretepati ter jo tudi spolno zlorabljati. Realističen opis materializiranih demonov, ki jih je »Ruth Anne« kasneje lahko razbila samo z zatekanjem v izmišljanje fantastičnih grozljivih zgodb s sadistično seksualnimi podtoni ter s pomočjo tet in stricev, ki so ji v življenje zopet vrnili trdno jedro.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...