Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Panorama

Dušan Šarotar
Panorama
24,00 € 24,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-284-043-3
Leto izdaje izvirnika 2014
Fotografije Dušan Šarotar
Spremna beseda Tomo Virk

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
380 g
217 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dušan Šarotar (1968) je pisatelj in pesnik, avtor številnih scenarijev za dokumentarne in igrane filme, piše tudi za otroke. Leta 1999 je izšel njegov romaneskni prvenec Potapljanje na dah (Študentska založba), njegov drugi roman Biljard v Dobrayu (Študentska založba) je bil leta 2007 nominiran za nagrado kresnik. Objavil je tudi dve zbirki kratkih zgodb, dve noveli in tri pesniške zbirke. Njegove pesmi in proza so vključene v več domačih in tujih antologij ter prevedene v številne jezike. Leta 2012 je izšla njegova prva zbirka esejev Ne morje ne zemlja (Goga), istega leta se je z razstavo cikla Duše predstavil še kot fotograf. S fotografijami nadgrajuje tudi pričujoči roman Panorama.

Pisatelj, nemara avtorjev alter ego, išče mir in navdih za pisanje na počasnem potovanju po deževni in megleni irski obali, od tam odpotuje v Belgijo in preko Ljubljane v Sarajevo; predvsem pa ga pot vodi vedno globlje v pokrajine lastne notranjosti. Pripoved je oblikovana kot asociativni tok misli, v katerem se časi, kraji in dogodki prelivajo v nenavadno zgodbo s številnimi pripovednimi glasovi. Čeprav vezi med njimi morda niso nemudoma očitne, se v skupni zgodbi ne znajdejo povsem slučajno. Med avtentičnimi pripovedovalci brez domovine tako izstopajo albanski šofer in priložnostni vodič Gjini, Američanka z irskimi koreninami Jane, emigrantska profesorica književnosti iz bivše Jugoslavije Spomenka, naključna poslušalka literarnega večera v Bruslju, sarajevski pesnik in še kdo. Njihove pripovedi izrisujejo panoramski pogled na iskanje tistega, kar bi lahko imenovali dom.

Recenzija Bukla

Tretji roman Dušana Šarotarja (po prvencu Potapljanje na dah iz leta 1999 in Biljardu v Dobrayu iz leta 2007, ki je bil nominiran tudi za kresnika) je osupljivo delo, ki se logično navezuje na pisateljevo ustvarjanje v zadnjih letih, denimo refleksivno knjigo Ne morje ne zemlja iz leta 2012, v kateri se je, tudi s pomočjo avtorskih fotografij (ki so drugi Šarotarjev izrazni medij) spraševal o (lastnem) zavednem in nezavednem na poti iskanja literarne resnice. Panorama je v tem smislu še en korak naprej. Prepričljivo in gosto izpisan roman, ki nas z zavitimi, umetelno strukturiranimi ter pomensko bogatimi stavki vodi na pot po megleni in deževni Irski, potem v Belgijo ter naprej v Ljubljano in Sarajevo, kjer pisatelj (morda kar avtor sam?) išče svoj navdih. Po eni strani se Panorama bere kot avtoanalitičen potopis, kjer zunanje podobe sprožajo poudarjene notranje učinke, po drugi strani pa nam Šarotar s pazljivo umeščenimi artističnimi črno-belimi fotografijami različnih velikosti, v svoje pisanje pričara še skrivnostno atmosfero pisateljskega popotnika, ki se v tem vandranju po takih in drugačnih ter enkrat bolj, drugič manj samotnih pokrajinah, skupaj s svojimi spremljevalci in občasnimi pripovedovalci, spušča vse globlje k samemu sebi. Asociativni tok misli v slovenščini že dolgo ni imel tako avtentičnega pripovedovalca.

Samo Rugelj, Bukla 107-108

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...