Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Panter v kleti

Amos Oz
Panter v kleti
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-01-3071-0
Naslov izvirnika Panter bamartef
Leto izdaje izvirnika 1995
Prevod Mojca Kranjc

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
202 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
izraelsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Glavni junak, dvanajstletni Profči, se predaja sanjarijam o vojni slavi in s prijateljema kuje domišljijske podtalne načrte. A hkrati se spoprijatelji s sramežljivim, judovski kulturi in jeziku naklonjenim angleškim vojakom, zaradi česar ga prijatelja obtožita izdajstva. Ljubezen do sovražnika je namreč vrhunec izdajstva. Oz se z vso resnostjo, a tudi smislom za humor vživi v zgodbo in še enkrat izpriča svoje poznavanje človeške narave, ki ji noben paradoks in ironija nista tuja. Po romanu je bil leta 2007 posnet tudi film z naslovom Mali izdajalec.

Po veliki pozornosti, ki je je bil najslavnejši izraelski pisec Amos Oz (1939) deležen z monumentalno družinsko kroniko Zgodba o ljubezni in temnini, se zdaj predstavlja s kratkim romanom Panter v kleti (1995), postavljenim v jeruzalemsko poletje leta 1947, v zadnje dni britanske okupacije tik pred ustanovitvijo izraelske države.

Recenzija Bukla

Oza (1939), najslavnejšega izraelskega pisatelja, v slovenščini že poznamo po njegovem avtobiografskem eposu Zgodba o ljubezni in temnini ter pisemskem romanu Črna skrinjica, zdaj pa se nam predstavlja še s svojim kratkim romanom Panter v kleti iz leta 1995, po katerem je bil posnet tudi film. Zgodba je postavljena v poletje leta 1947, ko so v Jeruzalemu šteli zadnje dneve britanske okupacije. Glavni junak je dvanajstletni Profči (glede na avtorjevo letnico rojstva nedvoumen namig na avtentičnost te zgodbe), ki se, v žaru izraelskega osvobajanja, z britanskim častnikom začne dobivati v kavarni, kjer bi se deček učil angleščine, Britanec pa hebrejščine, hkrati pa bi, v svoji mladostni gorečnosti, Profči ob tem od častnika pridobival razne pomembne informacije. Te bi morda lahko koristile ilegalnemu gibanju panterjev, ki ga je, skupaj še z dvema prijateljema, ustanovil med njihovimi poletnimi igrami, v okviru katerih načrtujejo tudi herojske vojaške podvige (denimo izdelave fantazijske rakete, ki jo bodo usmerili na London). Vse skupaj se zaplete, ko tovariša njegovo druženje z vojakom razglasita za izdajstvo. Hvalnica mladosti tik pred nastankom izraelske države.

Samo Rugelj, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...