Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pasjeglavec

Morten Ramsland
Pasjeglavec
32,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-01-0822-1
Naslov izvirnika Hundehoved
Leto izdaje izvirnika 2005
Prevod Darko Čuden

Tehnične lastnosti
trda vezava
472 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
dansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Pasjeglavec je groteskna, šaljiva, resna in humorna pripoved o »divji« družini Eriksson; zgodbo o treh generacijah začenja ded Askild, ki z navdihom kubista, s steklenico alkohola v roki in z dvomljivim slovesom vojnega junaka pluje skozi življenje; ob strani mu v dobrem in slabem stoji babica Bjørk, za njima pa ostali člani družine.
 Za Erikssone je življenje šokantno in otroštvo brutalno: oče proda sinovo zbirko kovancev, da bi si kupil pijačo; mati skriva pisma nekega dekleta pred svojim sinom; brat skrivaj snema sestro, ki se v svoji sobi mečka s fantom, in razkazuje posnetke naokoli …
 Kljub nenavadnim in čudaškim dogodkom pa so Erikssoni topla, z življenjsko energijo povezana skupnost. 

Recenzija Bukla

Takoj ko je Morten Ramsland (1971) objavil ta roman, je v svoji domovini požel veliko odobravanja. Do sedaj je bil preveden že v 13 jezikov, po njem pa snemajo tudi televizijsko nadaljevanko. Zgodba govori o disfunkcionalni družini Eriksson, ki nudi vse prej kot toplo ali prijazno družinsko okolje. Ded Asklid, domnevni vojni junak, v resnici pa navaden tat, je »navdahnjen« s kubizmom in alkoholom. Njegov sin si je ugled med sošolci nabiral tako, da jih je brcal v mednožje, v poznejših letih pa je sinovo zbirko kovancev prodal za alkohol. Vnuk zbira zgodbe o svoji »zablojeni« družini, ki so sicer privlačne, a ne tudi vedno resnične. Tukaj so še debela teta, mati, ki skriva pred sinom dekletova pisma, hčerka, ki se v sobi mečka s fantom, in babica Bjørk. Groteskna, humorna, šaljiva, a obenem resna pripoved se dotakne hladnih tem, kot so zloraba otrok, alkoholizem in nasilje. A čeprav spoznamo najslabše odnose na relaciji žena – mož, oče – sin, brat – sestra, smo priča povezani in na svoj način topli družini.  

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...