Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pelikan

Komedija
Martin Michael Driessen
Pelikan
16,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-287-103-1
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika De pelikaan
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
260 g
232 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Podnaslov romana je Komedija in zgodba se sprva res razvija kot komedija zmešnjav. Dogajanje je postavljeno v majhno hrvaško obmorsko mesto sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja. Osrednja junaka sta nesrečno poročeni Josip, vojni veteran, ki upravlja mestno vzpenjačo, in samski mladenič Andrej, lokalni poštar in amaterski fotograf. Josip je poročen z nemogočo Ljubico in ima prizadeto hčer Katarino.

Andrej ugotovi, da Josip vara ženo z Zagrebčanko Jano, in ju med njunim zmenkom na vrhu hriba fotografira ter začne Josipa izsiljevati. Ker se Josip boji, da bi za njegovo razmerje izvedela žena, anonimnemu izsiljevalcu redno plačuje zahtevane zneske.

Nekega dne Andreja povozi avto, življenje mu reši nihče drug kot Josip. Medtem ko je mladi poštar v bolnišnici, Josip skrbi za njegovo psičko in v fantovih poštarskih torbah najde odprte ovojnice iz tujine, iz katerih je Andrej izmaknil denar. Brž se odloči, da bo izsiljeval Andreja. Fant seveda plačuje anonimnemu izsiljevalcu, ker se boji za svojo službo. Tako med obema steče nepretrgan denarni tok, ne da bi vedela, da izsiljujeta drug drugega.
Toda moža se spoprijateljita, čedalje pogosteje skupaj preživljata prosti čas in si tudi čedalje več zaupata. Kmalu pa obema postane jasno, da sta žrtev drug drugega.

V to osebno tragikomedijo vdre vojna ob razpadu Jugoslavije. Strasti na Hrvaškem se razvnamejo, starejši nacionalisti začnejo preganjati Srbe, ustaško gibanje dobi nov zagon, mlajša generacija pa v vojni vidi novo priložnost za junaštvo. Položaji posameznikov v mestu se premešajo na novo, rivalstvo med zagovorniki miru in vojnimi hujskači naraste do kritične točke. Osrednja junaka se oddaljita drug od drugega vse do nesreče na vzpenjači: Andrej je ranjen, vendar ga Josipu tokrat ne uspe rešiti. Na koncu romana Josip sicer pristane z ljubljeno Jano, ki pa takoj po njegovi smrti že objavi nov ženitveni oglas.

Romana, napisanega v prijetno tekočem slogu z zabavnimi vložki, ne moremo odložiti, pa ne samo zaradi humornih prizorov v zelo verodostojnem in nam tako znanem jadranskem miljeju, temveč tudi zaradi zlovešče slutnje, da se deželi slabo piše in da bodo ljudje tako ali drugače izigrani. Naslov romana pa namiguje na pelikana v starozavezni prerokbi: »Kajti to je dan Gospodovega maščevanja, […] njihova dežela bo goreča smola, […] polastila se je bosta pelikan in jež.« (Iz 34,8.9.11)

Recenzija Bukla

Ne zgodi se pogosto, da pisatelji z Zahoda postavijo dogajanje svojega romana nekam v našo bližino. Nizozemski pisatelj Martin Michael Driessen (1954), znan po svojih delih Oče Boga in Pravi junak, je s svojim najnovejšim romanom Pelikan iz leta 2017 naredil prav to. Podnaslovljen je kot komedija in je humorno intoniran, odvija pa se v hrvaškem obmorskem mestu v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja, za katero se zdi, da se življenje v njem zadnjih sto let skoraj ni spremenilo. Glavna protagonista sta Andrej in Josip; prvi je zvedavi poštar, ki sem ter tja odpira pisemske pošiljke, ki jih raznaša, Josip pa je kondukter mestne vzpenjače. Ko Andrej odkrije, da Josip s pošiljanjem pisem damam, ki se odzivajo na male oglase o možnosti »diskretnih srečevanj z uglajenim gospodom srednjih let«, živi nekakšno dvojno življenje, saj je v resnici poročen in z otrokom, v tem vidi možnost za izsiljevanje, ki bi mu lahko prineslo nekaj dodatnega denarja. Zato prepovedana zaljub­ljenca fotografira in Josipu pošlje izsiljevalsko pismo s pomenljivimi fotografijami. Vendar pa ima ta palica dva konca in kmalu se tudi sam znajde v igri izsiljevanja, v vse skupaj pa čez čas vdre tudi vojna v nekdanji Jugoslaviji. Tekoče napisan roman, v katerem boste med drugim prepoznavali tudi arhetipske like s hrvaške obale.

Samo Rugelj, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...