Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pesmi divjih ptic

Enes Karić
Pesmi divjih ptic
35,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-363-6
Naslov izvirnika Pjesme divljih ptica
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Andrej Jaklič
Spremna beseda Hadžem Hajdarević
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
660 g
403 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
bosansko leposlovje

Založnik o knjigi

Dogajanje romana je postavljeno v zadnja desetletja 16. stoletja v Sarajevu in Bosni. To so bili časi, ko je Otomansko cesarstvo doživljalo poraze s strani združenih evropskih vojsk, katerim so sledili agresivni verski radikalizmi in družbene spremembe, ki so sledi pustile tudi na prostorih današnje Bosne in Hercegovine, takrat sestavnega dela močnega imperija. Glavni protagonisti so muderis Skender, filozof Hasan in umetnik Mustafa, ki skozi medsebojne stike in lastno, intimno dojemanje časa in prostora podajajo sliko nekega minulega zgodovinskega obdobja, hkrati pa zaradi njegove simbolne pomenljivosti še kako jasno in neposredno spregovorijo o današnjem času. Tu je nevidna mreža intrig, verskih in etičnih sporov, spletk, ki določajo posameznikovo življenje in njegovo vpletenost v prostor, v katerem živi, tu so temeljne družbene spremembe, pa tudi razumevanje sveta kot nekaj danega, kot možnost, za katero pa ne odloča zgolj posameznik, ali in kako jo bo izkoristil.

Recenzija Bukla

Enes Karić (1958) je redni profesor na katedri za interpretacije Korana na Fakulteti za islamske študije v Sarajevu in avtor številnih razprav s področja hermenevtike Korana in muslimanske dediščine v Bosni in Hercegovini. Roman Pesmi divjih ptic, njegov literarni prvenec, je izšel v Sarajevu leta 2009, zanj pa je prejel bosanskohercegovsko nagrado »Hasan Kaimija«. Zgodba romana je postavljena v Sarajevo in zadnja desetletja 16. stoletja, torej na sam rob Otomanskega cesarstva, ki ga je že zaznamoval poraz v bitki pri Lepantu. Glavni protagonist je Skender Humo, sin zeliščarice in trgovca iz Mostarja, ki po šolanju v carigrajskih medresah in študiju astronomije v Firencah prihaja v Sarajevo, da bi tu poučeval v Gazi Husrevbegovi medresi. Tu ga je pričakal filozof Hasan, spoznal je slikarja Mustafo, se poročil in se na koncu razočaran vrnil v domači Mostar. Pesmi divjih ptic je mnogo več kot le intimna zgodba Skenderja Huma. To je tudi roman o zgodovini in hkrati razprava o religiji, filozofiji in umetnosti, ki je zaznamovana s poetičnim jezikom. Zato se primerjave s slavnim Selimovićevim romanom Derviš in smrt zdijo skorajda samoumevne.

Majda Peklaj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...