Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Peterburški mojster

J. M. Coetzee
Peterburški mojster
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba LUD Šerpa
Zbirka Klasična Šerpa
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6699-71-6
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The master of Petersburg
Leto izdaje izvirnika 1994
Prevod Jernej Županič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
260 g
240 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
južnoafriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Junak Coetzeejevega romana Peterburški mojster je Dostojevski, ki jeseni l. 1869 anonimno pripotuje v Petersburg, da bi poizvedel o vzrokih za smrt svojega pastorka Pavla. Dogodek ga pahne v norost žalovanja, epileptične napade in erotično obsedenost s Pavlovo najemodajalko.

Zgodba se odvija v času, preden je Dostojevski začel pisati roman Besi, v njej pa se pisatelj, ki je v Coetzeejevem romanu poln nasprotij – naiven in preračunljiv, sočuten in krut, pobožen in neverjetno perverzen –, sreča z nihilistom in revolucionarjem Nečajevim, ki postane navdih za osnovno zgodbo in prototip za lik Pjotra Verhovenskega iz Besov.

Recenzija Bukla

Zgodnejši roman nekdaj južnoafriškega, sedaj pa avstralskega nobelovca J. M. Coetzeeja (1941), ki je bil objavljen leta 1994, se konceptualno naslanja na pretekla avtorjeva dela, denimo Sovražnik, v katerem je Coetzee metafikcionaliziral Daniela Defoeja in Robinzona Crosoeja. V Peterburškem mojstru je osrednji lik Fjodor Milajlovič Dostojevski, ki leta 1869 pride v Peterburg, da bi tu razjasnil nenavadne okoliščine smrti svojega pastorka Pavla. ­Coetzee nesrečen in smrten padec Pavla povzema po lastni avtobiografski izkušnji, ko mu je umrl lastni sin, pri čemer pa Dostojevskega ob njegovem raziskovanju pastorkove preteklosti zaplete v mreže odnosov, od policije, ki je zaplenila sinove papirje, prek njegove stanodajalke, s katero se Dostojevski zaplete v razmerje, do revolucionarja Nečajeva, ki mu prigovarja, da je za smrt njegovega pastorka kriva prav policija. Precizno spisano delo tesnobne atmosfere.

Samo Rugelj, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...