Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Petnajst psov

André Alexis
Petnajst psov

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Zala
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6994-11-8
Naslov izvirnika Fifteen dogs
Prevod Jaka Andrej Vojevec

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 14,5 cm
380 g
2016 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V znameniti stari krčmi v sodobnem Torontu grška bogova ob pivu skleneta nenavadno stavo. Usodna je za petnajst psov v bližnji veterinarski kliniki, ki jim podarita človeško inteligenco in seveda jezik.

Kaj se zgodi s človekovim najboljšim prijateljem, ko mu slednji postaja vse bolj podoben? Je zaradi zavesti in inteligence kaj bliže sreči ali je ta nova pridobitev le prekletstvo? V usodah psov, vodij in podrejenih, svobodnjakov, mislecev, hedonistov in celo pesnika, prepoznamo neizogibne igre moči – v družbi in medosebnih odnosih – , večglasje jezika in sporazumevanja, preobražajočo moč umetnosti in ljubezni ter tisto kot človeštvo staro vprašanje: kaj je bistvo življenja, prave sreče in zadovoljstva.

O avtorju
André Alexis (1957), v Trinidadu rojen Kanadčan, je radijski pisec, dramatik, pesnik in pisatelj. Za svoj romaneskni prvenec Childhood (1998) je prejel številna domača in mednarodna priznanja. Večkrat nagrajeni roman Petnajst psov, pisan po vzoru starih poučnih grških basni, je drugi v nastajajočem ciklu petih romanov, ki bodo z različnimi pristopi raziskovali večne teme verovanja, družbenega položaja, moči, sovraštva in ljubezni.

Recenzija Bukla

Tankočutna nenavadna pripoved, ki skozi prispodobo živali pronicljivo nagovarja človeka. Med popivanjem v krčmi se bogova Hermes in Apolon odločita, da bosta petnajstim psom iz bližnje veterinarske ambulante podarila človeški razum in inteligenco. V romanu tako sledimo usodi vsakega iz petnajsterice štirinožcev, ki se na različne načine odzovejo na podarjeni človeški lastnosti: nekateri se darovoma krčevito uprejo, drugi se izgubijo, tretji darove sprejmejo kot blagoslov. Različnost privede do presenetljivih razpletov, ob katerih avtor odstira temeljna vprašanja o človeškosti, medosebnih odnosih in hierarhiji, boju za preživetje in, ne nazadnje, o jeziku kot osnovnem sredstvu sporazumevanja. Na trenutke zgodba spominja na grško bajko ali mit. Avtor se v romanu tudi inteligentno poigra s številnimi poetičnimi vložki, ki vsak zase, pripadajo enemu od petnajstih psov. Ganljiva zgodba, ki v sebi nosi globljo sporočilnost o človeških vrednotah bo bralca hkrati vznemirila in nanj vplivala pomirjujoče.

Diana Volčjak, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...