Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Piknik pri Hanging Rocku

Joan Lindsay
Piknik pri Hanging Rocku
33,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Nostalgija
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-626-3
Naslov izvirnika Picnic at Hanging Rock
Leto izdaje izvirnika 1967
Prevod Katarina Mahnič
Spremna beseda Katarina Mahnič
Urejanje Julija Uršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
380 g
227 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
avstralsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izhodišče znamenitega romana avstralske pisateljice Joan Lindsay je usodni piknik pri Hanging Rocku v Avstraliji, ko na valentinovo leta 1900 izginejo učiteljica in nekaj gojenk podeželskega kolegija. Dogodek na idilično okolje vrže madež, ki se nezadržno širi, prebuja slutnjo vseprisotnega nevidnega zla in spodjeda odnose na kolegiju, kar pripelje do novih tragičnih zapletov. Nasprotje med viktorijansko galantnostjo in krhkim svetom deklet z njihovimi medsebojnimi razmerji ter prežečo mračnostjo kot odmev spremljajo magični opisi zagonetne, dvoumne narave. Njihova izredna »fotogeničnost« je bila tudi eden od razlogov, da je leta 1975 režiser Peter Weir po romanu posnel kultni istoimenski film.
Roman Piknik pri Hanging Rocku je vsebinsko in slogovno domišljena literatura, zasnovana v slogu viktorijanske pripovedi, in tudi knjižna uspešnica, ki je burila duhove. Izginotje namreč do konca ostaja uganka, številne razprave in ugibanja pa je dodatno razvnelo razglabljanje, ali je opisani piknik resnica ali izmišljotina. K čemur jih je, nenazadnje, spodbudila tudi sama pisateljica.
Knjiga je prvotno obsegala 18 poglavij, vendar je avtorica zadnje – tisto, v katerem je pojasnila »Kolegijsko uganko« – za objavo izločila. Poglavje je bilo na njeno željo javnosti razkrito šele po njeni smrti. Integralna verzija je tako potešila radovednost ljubiteljev knjige in ponudila vpogled v pisateljski proces dela, saj je pisateljica skupaj s prvim založnikom ugotovila, da je knjiga z odprtim koncem boljša. Uspeh romana govori v prid njuni odločitvi.

Recenzija Bukla

Klasično delo sodobne avstralske književnosti, ki je morda še bolj znano po svoji istoimenski filmski priredbi režiserja Petra Weira iz leta 1975, je nastalo osem let prej, torej leta 1967, kot najbolj znano delo pa ga je napisala Joan Lindsay (1896–1984). Slogovno izdelana zgodba, ki gradi na vse bolj tesnobnem ozračju, se začne na valentinovo leta 1900, ko se skupina gojenk dekliške šole gospe Appleyard odpravi na izlet pod skalni masiv Hanging Rock, nekaj ur stran od Melbourna. Sprva nedolžen piknik prestavi v višjo prestavo v trenutku, ko udeleženci ugotovijo, da so tri dekleta in ena vzgojiteljica pogrešane, saj se niso vrnile s pohajanja po neprijazni okoliški naravi in plezanju na skalo iz naslova. Začne se iskanje, ki sprva ne obrodi nobenih sadov in tudi ko pozneje najdejo eno od deklet, jim to pri razrešitvi celotne skrivnosti ne pomaga kaj dosti, saj se ta ne spomni ničesar, kar se je dogajalo z njo, njenimi kolegicami in učiteljico. Za šolo je tragedija hud udarec, ki vodi k dramatičnemu nadaljevanju, sedemnajstim poglavjem romana pa je v posthumni izdaji leta 1987 sledilo še osemnajsto, v katerem je avtorica pojasnila skrivnost izginotja. Ne glede na to pa se je vseeno bolj uveljavila različica, ki se konča pred tem. Zimzeleno delo.

Samo Rugelj, Bukla 78

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...