Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pivec palmovega vina

Amos Tutuola
Pivec palmovega vina
16,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba ZAMIK
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6744-07-2
Prevod Miriam Drev
Spremna beseda Nataša Hrastnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
160 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
afriško leposlovje

Založnik o knjigi

V prvem romanu Nigerijca Amosa Tutuole Pivec palmovega vina (1952) se srečujeta dve civilizaciji: afriška in zahodna, rezultat pa je zmes literarnega in ustne tradicije, za katero ni recepture ne ponovitve.
Tutuola, rojen leta 1920 v nigerijskem mestu Abeokuta, je s tem delom vzbudil izjemno zanimanje po vsem svetu in do danes je bilo prevedeno v več kot petnajst jezikov. Avtor nas, izhajajoč iz izročila svojega ljudstva Joruba, z glavnim likom, pivcem palmovega vina – afriškim Odisejem – odvede na čarobno popotovanje skozi afriška naselja in goščavja vse do Mesta mrtvih. Spotoma brez zadrege krši zakone logičnega in verjetnega, poljubno širi in krči čas ter se magično, hudomušno ali srhljivo seli iz prostorov tukajšnje stvarnosti v prebivališča duhov in nepojmljivih pošasti.
Pisanje Amosa Tutuole, natrpano s fantastičnimi podrobnostmi, spominja na tektonsko prelomnico, pri kateri se v plasteh izmenjujejo davne legende jorubske, v marsičem skrivnostne kulture in vplivi preizkušenih književnih struktur. S svojimi posebnostmi pri sodobnem bralcu nehote spodmika izoblikovane zaznavne vzorce o sebi in svetu. Pivec palmovega vina velja za mojstrovino tega afriškega pisca in ostaja njegovo najbolj brano delo.

»Pripoved Amosa Tutuole zbuja vtis, kakor da ni še nihče nikoli napisal česa podobnega ... V poblisku se nam odstre pogled na sam začetek književnosti, na tisti trenutek, ko pisava dokončno zgrabi in zajame mite in legende do tedaj nepismene civilizacije.«
The New Yorker

Knjiga, ki je ne boste nikoli pozabili. 

Recenzija Bukla

V vsaki kulturi se slej ko prej najde človek, ki ustno izročilo napiše na papir in ga na ta način ponudi širši javnosti. Amos Tutuola, leta 1920 rojeni nigerijski pisatelj, je na papir prelil izročilo svojega ljudstva Joruba. Delo je bilo prevedeno v petnajst jezikov, popelje pa nas na fantastično potovanje v Mesto mrtvih. Zgodba ne pozna zadržkov. Lobanje, velikani, duhovi, raznobarvna ljudstva (njihova barva nosi v sebi določeno simboliko) in druge kreature križajo pot glavnemu junaku, ki v pravi odisejadi išče svojega točaja palmovega vina. Čas, prostor in logičnost v tej zgodbi nimajo svojega pravega mesta, zato pa ga imata magičnost in hudomušnost. Avtor nas na privlačen način vpelje v zgodbe, ki jih je najverjetneje kot deček poslušal ob plemenskem ognju. Srhljivo, privlačno in brez dvoma mojstrsko delo.

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...