Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Platforma

Michel Houellebecq
Platforma

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2004
ISBN 961-231-402-0
Prevod Mojca Medvedšek
Spremna beseda Stojan Pelko

Tehnične lastnosti
276 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ta Ulebek (poenostavimo si ta zapleteni priimek) svoje bralce straši z naslovi svojih romanov: Osnovni delci, Možnost otoka, Platforma. A tveganje se izplača. Osnovna energija, ki prežema to pisanje in naša življenja na splošno, je vroči in eksplicitni seks. Spolna naslada, za katero je človek pripravljen odpotovati na drug konec sveta. Michel je star štirideset let, natanko na polovici življenja, pravi sam. Ne počuti se mladega, dovolj je star, da so mu nekatere stvari jasne in da za sprenevedanje nima več časa. Svoji novi ljubezni pomaga pri zagonu revolucionarnega projekta počitniških klubov, ki bodo razvajali čute svojih gostov. No, vanje bodo vabili ljudi, ki zaradi seksa spakirajo in odletijo v eksotične kraje, kamor koli. To je nova konkurenčna prednost pred drugimi. To bo vleklo. In to se tudi zgodi, vse do katastrofe na zadnjih straneh. Nekaj ekonomije, nekaj filozofije, vse polno sladostrastja. A kljub vsemu dovolj prostora, da se splete nežna romanca med glavnima junakoma. Od najetih prostitutk na Tajskem in Kubi do sadomazohističnih seans sredi Pariza. O nekaterih delih romana vam bo nerodno govoriti naokoli, o glavnem spoznanju pa niti ne. Izguba ljubljene osebe je še zmeraj pogubna stvar in razčlovečenju zahodne družbe navkljub je človek še zmeraj samo uboga para.

Recenzija Bukla

Srž romana tvori seciranje izpraznjenega življenja srednjega razreda. Glavni junak je Michel, uslužbenec ministrstva za kulturo, ki si z dediščino po očetovi smrti privošči oddih na Tajskem. Na potovanju, namenjenem predvsem seksualnemu turizmu, spozna Valérie, ki iz bežne sopotnice preraste v ljubezen njegovega življenja. Valérie, njen družabnik Jean-Yves in Michel skupaj zasnujejo ambiciozen projekt – počitniške centre za erotične užitke v državah tretjega sveta. Ideja tega utopičnega projekta parodira globalno tržno logiko, ki vlada sodobnemu svetu.

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...