Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Plave talige

Slovenski triptih
Branko Šömen
Plave talige
24,60 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Piramida
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6780-43-8
Leto izdaje izvirnika 2011
Spremna beseda Milan Vincetič
Urejanje Robert Titan Felix

Tehnične lastnosti
trda vezava
13,5 x 20,5 cm
410 g
252 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Vsi nosimo v sebi svojo geografijo sveta: potovanja so del našega odkrivanja zemljepisnih, zgodovinskih, človeških širin; potovanje ima, kot filmski scenarij, zamisel, načrt, sámo potovanje, gibanje, cilj,« zapiše Branko Šömen (1936), književnik, publicist in filmski scenarist v romanu, ki se odpira v eno samo, za svet malo, za veliko večino pa (pre)tvegano potovanje. In to troedino. Roman je namreč zgrajen iz treh vzporednih tokov (Medena rosa, Plave talige, Prekleti film), med katerimi še slutimo neugnanost mladosti (Panonsko morje, roman, 1981), ki je »nisem do kraja izkoristil«, zrela leta, v katerih »kar sem pričakoval, nisem do kraja dosegel« (Prekleti film) ter seveda nastajanje filma, ki ga ni »do kraja realiziral« (Medena rosa). Vsi ti trije pripovedni tokovi pa se združijo v delti, ki jih uokviri: v sceneriji goričkega borovega gostüvanja, tradicionalnega ljudskega običaja v času pusta, na katerem se, podobno kot na nekaterih karnevalih, predstavi svet v zatajevani luči: akterji borovega gostüvanja, vključno z borovo nevesto in ženinom, so sicer kreature, v svoji srži pa nastavljeno ogledalo, v katerem se svet in čas reflektirata kot resničnost resničnosti. (Milan Vincetič)

Recenzija Bukla

Novi roman pisatelja, novinarja in scenarista Branka Šömna se deli na tri zgodbe. Prva, naslovljena »Medena rosa«, je pravzaprav scenarij za film v nastajanju o času, ko Slovenija še ni bila članica EU in je bil prevoz beguncev čez mejo za nekatere donosen posel. Barantanje za življenje se odvija na ozadju ljubezenske zgodbe med poštarjem Pepijem, vaškim donjuanom, ki mlade vdove osvaja z medom in nič manj medenimi obljubami, ter makedonsko begunko Ano. »Vsak dober ljubezenski film [je] tudi politični film,« komentira scenarist in režiser »Prekletega filma«, druge, metafikcijske romaneskne linije Plavih talig. V gostem notranjem monologu režiser komentira film, obenem pa se spominja številnih potovanj po vzhodni strani železne zavese in druženj s tamkajšnjimi disidentskimi umetniki (Andrzej Wajda, Miloš Forman, Ladislav Fuks, Ivan Passer idr.). Naslov romana pa osmisli šele zgodba o »revolucionarju na kolesu«, tretja po vrsti, ki spremlja akcije partizana Marka. Plave talige (prekm. modra samokolnica) »pripeljejo tovor z enega konca do naključnega ali dobro premišljenega cilja« in s svojo vsenavzočo simboliko povežejo vse tri nivoje romana.

Ana Geršak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...