Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pobliski

Jean Echenoz
Pobliski
10,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-274-144-0
Naslov izvirnika Des éclairs
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Anuša Trunkelj
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
160 g
128 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Jean Echenoz, eleganten prozni mag, dovršen stilist, nosilec cenjenih odlikovanj, bržčas najrazločnejši glas svoje generacije, v Pobliske umetelno izkleše portret nedoseženega izumitelja, nesebičnega genija, preroka in vizionarja – v slepeče briljantni literarni biografiji Goncourtovega nagrajenca spregovori Nikola Tesla.


V romanu spoznamo izumitelja, rojenega pred svojim časom, upodobljenega kot Gregorja, ki je spretno izklesan literarni portret Nikole Tesle. Nadarjeni priseljenec, ki je življenje v ZDA začel kot slabo plačan pogajalec za Thomasa Edisona, je s svojimi izjemnimi izumiteljskimi darovi postal Edisonov glavni tekmec. S poglabljanjem v zapleteno Teslovo duševnost Echenoz osvetljuje tudi nepričakovana nasprotja v izumiteljevem življenju. Neustrašen, ko ga je obdajala strela, je Gregor trepetal pred žensko, ki jo je občudoval, sposoben prodreti v najbolj izmikajoče se skrivnosti visoke napetosti električnega toka pa je podlegel fantazijam strašnega orožja žarkov smrti. Nazadnje je ta človeški zvezdni utrinek, izstreljen v ameriško kulturno stratosfero, kjer si je družbeni prostor delil Johnom Pierpontom Morganom in Markom Twainom, brezbrižno zdrsnil v pozabo, kjer so bili njegova edina družba le še golobi.

Recenzija Bukla

Literarna biografija Nikole Tesle (1856–1943), morda največjega izumitelja, ki se je kdaj rodil na balkanskih tleh, je šegavo in pomenljivo pisan roman. Po eni strani osvetljuje genialnost znanstvenika in avtorja, ki je imel na svojem ustvarjalnem vrhuncu v vsakem trenutku na zalogi neskončno mnogo idej, ki jih ravno zato ni mogel pripeljati do konca in z njimi finančno uspeti, po drugi strani pa delo predstavi prestrukturiranje ameriškega kapitalizma ob koncu devetnajstega in v začetku dvajsetega stoletja, ko je elektrika (kot eno ključnih področij raziskovanja Nikole Tesle), skupaj z nafto in plinom, postala glavni energent in na površje spravila nove podjetnike, denimo J. P. Morgana, Edisona in Westinghousa, ki so, tudi po zaslugi Nikole Tesle obogateli čez vsako mero. Blišč in beda genija, ki je umrl v skromnem hotelu med golobi, katerim je razdajal poslednjo življenjsko silo, je upodobljena s tako nonšalantno zavzetostjo Goncourtovega nagrajenca Jeana Echenoza, da zasluži, da se na Teslo spomnimo vsakič, ko prižgemo luč.

Samo Rugelj, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...