Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pojasni mi ljubezen

roman
Andreja Jezernik
Pojasni mi ljubezen
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba KUD Lema
Zbirka Broširana zbirka
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6879-05-7
Leto izdaje izvirnika 2012
Spremna beseda Vlado Pančur

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
124 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Iz spremne besede:


Roman Andreje Jezernik bi mimoidočemu interesentu – ali za hitri piar, ki je danes tolikanj zaželen – bilo mogoče opisati s stavkom: ko poezija trči ob ljubezenski trikotnik, a to bi bilo vendarle prelahko. Zapletena razmerja v njenem romanesknem prvencu zahtevajo bralsko zbranost in premislek, pri čemer je roman sam napisan slogovno spretno in razumljivo, preberemo ga lahko v enem kosu, a nato se vedno znova vračamo k razmerjem in odmerkom te ali one začimbe, ki nam jo pisateljica servira.


Že ob branju avtoričine predhodne knjige, zbirke kratkih zgodb Življenje v košari, ki je izšla leta 2006, bralec ugotavlja, da avtorici literatura pomeni (tudi) sredstvo za poglobljen uvid v psihološke mantre posameznikov, hkrati pa je izrazito naravnana na fabulo, ki je nikoli ne izpusti predaleč izpod peresa, kar je dobro. Vendar to ni linearni fabulizem, prijeten gospem, ki hodijo k bralskim krožkom ali v knjižnico za dopoldansko rekreacijo, pač pa gre, predvsem v pričujočem romanu, za izrazito fabulativno mozaičnost, ki se sproti sestavlja v celoto in ponuja kar nekaj možnosti presenečenj za bralca.


Eno tako presenečenje je aspekt. Roman Pojasni mi ljubezen premore kar tri: aspekt protagonistke, njenega partnerja in tertium comparationis, urednika, ki je v ljubezenskem trikotniku navidezen poraženec, vprašanje pa je, če je tudi zares tako. Partner sicer »zmaga«, dobi nazaj svoje dekle, celo poročita se, a sam zase ugotavlja, da bi zmaga lahko bila tudi pirova; to ga sicer ne moti, zadovoljen je, da se je izšlo. Po tehtnejšem premisleku postane jasno, da je zadeva prav obratna, četudi »tretji pri primeri« ne dobi dekleta, je nekakšen svojstven zmagovalec v igri in prav ta psihološki twist je tisto, kar je pri vsej zgodbi najbolj zanimivo.


Napoveduje ga pravzaprav že naslov: pojasni mi ljubezen. Kako bi veljalo pojasniti ljubezen? Komu je to že uspelo? Zgodovina česa takega ne izpričuje, v nobeni obliki. Vendar je prav to tisto, se zdi, kar išče protagonistka romana: od svojega partnerja in od »tretjega«; išče pojasnilo pri njiju in pri sebi, čeprav verjetno že vnaprej ve, da ga ne bo mogla dobiti in da se bo morala odločiti; navkljub temu, da je takšna, kot je, za oba najbrž precej nehvaležen dobitek. To pa je verjetno že tudi nekakšno pojasnilo, ki iz navidezno preproste zgodbe o treh kotih enega trikotnika naredi tesnobno psihološko podstat, skorajda enakovredno kakšnemu trilerju.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...