Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Poletje

Prizori iz podeželskega življenja III
J. M. Coetzee
Poletje
21,30 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-558-7
Naslov izvirnika Summertime
Podnaslov izvirnika Part 3 of Scenes From Provincial Life
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Primož Trobevšek
Urejanje Marko Trobevšek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
330 g
251 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
afriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Poletje (Summertime, 2009) je nadaljevanje Deških let in Mladosti, prvega in drugega dela Coetzeejevih literariziranih spominov, odvija pa se v Južni Afriki, s težiščem na sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Tudi podoba zrele dobe je trpka; naslikana je podobno resnicoljubno in literarno prepričljivo, kot sta bili otroštvo in mladost, po drugi strani pa so opazni znatni vsebinski in formalni premiki. Ob zares kratkih »lastnih« beležnicah na začetku in koncu se pisatelj večinoma prikazuje skozi izmišljene – mojstrsko izmišljene – intervjuje, ki jih opravlja literarni zgodovinar po njegovi smrti, in sicer pretežno z ženskami, ki so ga kdaj pobliže spoznale. Tako je knjiga zelo osebna, a obenem hladna v soočanju več perspektiv, ki omogočajo sintezo prejšnjih dveh knjig in korak naprej – korak v smeri avtorjevega dokončnega obračuna s seboj, v smeri poudarjene moralne in etične refleksije tako na osebni kot družbeni, zgodovinski ravni.

Recenzija Bukla

Coetzee (1940), južnoafriški Nobelovec, ki zadnja leta živi v Avstraliji in je dobro znan tudi pri nas (prevedena je večina njegovih ključnih del, torej romani Sovražnik, V srcu dežele, V pričakovanju barbarov ter z bookerji nagrajena Sramota ter Življenje in časi Michaela K.), nerad govori o sebi, vseeno pa se je odločil, da svoje življenje prelije v literaturo. Prvi dve knjigi literarizirane avtobiografije Deška leta in Mladost sta pri nas izšli pred tremi leti, sedaj se jima pridružuje še sklepni del trilogije z naslovom Poletje. Tega je Coetzee zastavil z intrigantnim, domišljenim konceptom: neki literarni zgodovinar razi­skuje življenje že umrlega pisatelja Johna Coetzeeja v zgodnjih sedemdesetih letih, ko še ni bil družbeno priznan, in sicer tako, da dela poglobljene intervjuje z ljudmi, predvsem z ženskami, ki so bile v tem času z njim v tesnejšem, tudi romantičnem stiku. Avtobiografija kot vrhunsko realistična izmišljija.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...