Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Polovica rumenega sonca

Chimamanda Ngozi Adichie
Polovica rumenega sonca
30,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Afrika
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6653-63-3
Prevod Gabriela Babnik
Spremna beseda Gabriela Babnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16 cm
448 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
afriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman je postavljen v Nigerijo v šestdesetih letih dvajsetega stoletja, v čas državljanske vojne in genocida v Biafri (naslov se nanaša na biafrsko zastavo). Avtorica virtuozno prepleta življenjske zgodbe petih pretanjeno dodelanih likov. Na begu pred nigerijskimi četami in v strahu pred smrtjo se njihova načela in ideali znajdejo na težki preizkušnji. Takrat vsak od njih pokaže svoj pravi obraz. Polovica rumenega sonca ni vojni roman. Je mnogoplastna mojstrovina o moralni odgovornosti, koncu kolonialne dobe, etnični pripadnosti, rasnih in razrednih vprašanjih ter o ljubezni, skozi prizmo katere se lahko vse spremeni.

Recenzija Bukla

Z avtoričinim prvencem je na nebu nigerijske književnosti zasijala nova zvezda, z več nagradami ovenčanemu delu pa je sledil pri kritikih izjemno dobro sprejet roman Polovica rumenega sonca. Pripoved je postavljena v čas pred nigerijsko državljansko vojno in med njo; ta je v državi divjala konec šestdesetih let. Dogajanje romana spremljamo iz perspektive treh oseb: Trinajstletni deček Ugwu dobi delo služabnika v hiši profesorja matematike Odenigba, zavzetega nasprotnika kolonializma. Ugwu se kljub svoji neizobraženosti izkaže za izjemno pronicljivega opazovalca. Olanna, na Zahodu izobražena hči bogatega Nigerijca, je Odenigbova ljubimka, ki se preseli k njemu in se spoprijatelji z Ugwujem. Angleški pisatelj Richard pa pride v Nigerijo pisat roman in se zaljubi v Olannino dvojčico Kainene. Avtorica se v delu ne osredinja le na zunanje dogajanje vojne, ampak veliko pozornosti namenja tudi intimnostim in tako ustvari mojstrsko napisano zgodbo.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...