Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ponižanje

Philip Roth
Ponižanje
9,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-606-5
Naslov izvirnika The Humbling
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Miriam Drev
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
140 g
99 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Philip Roth v Ponižanju (The Humbling, 2009) prikaže usodo šestdesetletnika Simona Axlerja, enega najboljših gledaliških igralcev svoje generacije, ki mu po stotinah sijajno uprizorjenih vlog usahne igralska moč. Odtujen sebi in svojim bližnjim doživi živčni zlom, zatem pa ga z roba samouničenja, kot se zdi, na varno potegne erotična zveza z (dotlej lezbično) hčerko njegovih prijateljev iz mladih dni.
Roman se uvršča v kontekst ključnih besedil sodobnosti, saj Roth v njem s slogovno natančnostjo pred bralcem zavrti zgodbo o ljubezni in strasti, uspehu in prestižu, podčrtano z ironičnimi spoznanji o njihovi minljivosti. Tragiko človeških izgub – v Ponižanju zlasti izgube lastne identitete – in rešilnih bilk, ki se jih oprime glavni protagonist, a mu spolzijo med prsti, prikaže z vso jasnostjo zrelega pisatelja in prekaljene osebnosti. Svoje mojstrstvo izpričuje s poglobljenim prikazom človeških zmot, s srdito zaostrenimi dialogi in, za kontrast, z vinjetami absurdnih pripetljajev, ki rahljajo razgaljanje človeških dram in burk.

Recenzija Bukla

Najnovejši prevod Rothovega kratkega romana iz leta 2009 je še en avtorjev obračun s starostjo, ki smo mu bili priča tudi v nekaterih Rothovih prejšnjih delih (recimo Umirajoča žival, Slehernik). Glavni junak je tokrat šestdesetletni igralec Simon Axler, eden najboljših svoje generacije, ki mu preko noči usahne igralska potenca, s katero je desetletja navduševal vse okoli sebe. Razide se z ženo, se umakne v sanatorij, da se tam na novo sestavi, potem pa se zaplete v razmerje s poprej lezbično hčerko svojih prijateljev. Nenavadno ljubezensko razmerje, v katerem oba iščeta odrešenje, poganja izčiščen Rothov stil, ki tudi tega ostarelega junaka požene skozi kopico novih življenjskih preizkušenj.

Samo Rugelj, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...