Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Portnoyeva tožba

Philip Roth
Portnoyeva tožba
24,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Veliki večni romani
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-01-0485-8
Prevod Boris Jukić
Spremna beseda Matej Bogataj

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 15 cm
223 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Satirično-humoristično delo, ki si je za tarčo izbralo judovsko družinsko življenje. Roman je prvoosebna izpoved Alexandra Portnoya, negotovega, s krivdo prežetega mladega moškega, psihiatru. Njegova tožba je sestavljena iz otroških spominov na posesivno mater, bizarnih erotičnih doživetij in fantazij ter \"blasfemičnih\" izjav o judovskih obredih in navadah, zaradi česar je bil avtor deležen ostrih kritik dela judovske skupnosti.

Recenzija Bukla

Ponatis romana iz leta 1967, s katerim se je prebil eden najpomembnejših sodobnih ameriških pisateljev, prinaša prvoosebnega pripovedovalca Alexandra Portnoya ter, kot je bilo zapisano na zavihku v izdaji iz leta 1986, njegovo »izpoved, tožbo, narekanje, izliv (srčni in semenski) hkrati. Odraščal je v judovskem okolju, v družini, ki bi jo lahko brez večje zadrege potegnili iz srednjega veka, v nepopustljivi inkvizicijski ropotarnici, ki otroku in nato odraslemu nasilno vceplja zakovice ozkosrčne malomeščanske in verske morale. Portnoy je tako v svojem triintridesetem letu prežet z etiko judovsko ameriške tradicije, preobremenjen z občutkom krivde in greha, pohabljenec, ki se v nenehnem sporu z bitji, stvarmi in samim seboj poskuša odrešiti, se pravi, doseči svojo človečnost.« Ja, ta boj poteka predvsem na spolnem področju, na katerem Portnoy podira nejudovska dekleta ter ruši druga pravila, roman pa po štirih desetletjih od svojega nastanka ni izgubil skoraj ničesar od svoje svežine in suverenosti, enako kot tudi prevod izpred dobrih dvajsetih let. Prvovrstno branje.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...