Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Poslušni sin

Roman
Laurent Seksik
Poslušni sin

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-450-8
Naslov izvirnika Un fils obéissant
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Mateja Petan
Urejanje Tadeja Petrovčič Jerina

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
240 g
180 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Od otroštva do sedanjosti Laurent Seksik v tem avtobiografskem romanu raziskuje zgodbo in neponovljivo dinamiko odnosa med očetom in sinom. Izpiše svojevrsten roman, pretanjen hvalospev očetovstvu. Po trilogiji o Stefanu Zweigu, Eduardu Einsteinu in Romainu Garyju je to njegov najbolj oseben in hkrati najbolj univerzalen roman doslej.

Ob prvi obletnici očetove smrti se avtor vrača v Izrael, da bo ob koncu enoletnega žalovanja skladno z judovskim izročilom nagovoril zbrane na očetovem grobu. Prvi avtorjev roman, napisan prvoosebno, je nenavaden hvalospev očetu. Sedanjost in preteklost se v njem prepletata s fantastično epopejo starega strica – nekakšno kuliso za iniciacijsko popotovanje poslušnega dečka, ki uresniči očetove sanje.

V svojem verjetno najbolj čustvenem romanu doslej avtor v vsej intimnosti, mestoma poetično, mestoma humorno izrisuje kompleksnost družinskih vezi, ki presegajo okvire časa in prostora, predvsem pa okvir minljivosti.

O avtorju

V Nici rojeni Laurent Seksik (1962) je zdravnik in pisatelj. Poslušni sin je njegov deveti roman. Prav ob njegovem pisanju se je zavedel, da vsi njegovi romani, razen knjige o Zweigu, raziskujejo odnos med očetom in sinom. Pri Celjski Mohorjevi sta doslej izšla njegova romana Primer Eduard Einstein (2016) in Zadnji dnevi Stefana Zweiga (2018).

Recenzija Bukla

Francoskega pisatelja Laurenta Seksika (1962) v slovenščini že dobro poznamo po dveh prevodih njegovih romanov, ki se vsak po svoje navezujeta na resnične osebe (Zadnji dnevi Stefana Zweiga in Primer Eduard Einstein). Povezanost svojega ustvarjanja z realnimi ljudmi na eni strani ter intrigantnost odnosa med očetom in sinom je Seksik poleg romana o Einsteinu izpisoval tudi v svojem delu o francoskem romanopiscu in režiserju Romainu Garyju (ter še kje), vse skupaj pa je bila (kot kaže) le priprava na njegov roman Poslušni sin, njegovo najnovejše delo iz leta 2018, v katerem tematizira odnos z lastnim očetom približno leto dni po njegovi smrti. To počne na domišljen in raznovrsten način: ko piše o svojih spominih na očeta, obenem piše o sebi, o tem, kako se je lotil študija medicine in kako je na to gledal oče, kako je začenjal pisati in ga je oče bodril, naj si ne vzame preveč k srcu prvih založniških zavrnitev, kako je postal hišni pianist, ki je igral očetu in mami, ki sta ob njegovih taktih plesala, kot bi bila stara dvajset let, s čimer obenem izpiše ne samo portret svojega očeta, temveč obenem tudi samega sebe, svoje odraščanje ter osebnostno formiranje.

Samo Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...