Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Posmrtni spomini Brása Cubasa

Machado de Assis
Posmrtni spomini Brása Cubasa

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba LUD Šerpa
Zbirka Klasična Šerpa
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6699-62-4
Naslov izvirnika Memόrias pόstumas de Brás Cubas
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Mojca Medvedšek
Spremna beseda Carlos Pascual

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13,5 cm
300 g
287 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
brazilsko leposlovje

O knjigi

S pisanjem je začel kot novinar in kritik, kmalu je začel objavljati poezijo in dramska dela (zlasti komedije), zaslovel pa z izjemnim opusom kratkih zgodb, prežetih z ironijo in humorjem (v slovenščini je na voljo izbor Katje Zakrajšek z naslovom Dušeslovec in druge zgodbe, 2012). Na pragu štiridesetih, potem ko sta mu je zdravje dodobra načela epilepsija in opešan vid, je napisal svoja najvidnejša romaneskna dela. Z romani Posmrtni spomini Brása Cubasa (1881) Quinacas Borba (1891) in Dom Casmurro (1899) je šele v 20. stoletju vzbudil izjemno zanimanje in občudovanje mnogih pisateljev in intelektualcev (Anatole France, Bloom, Fuentes, Saramago, Sonntag), ki so njegovo ime iz anonimnosti ponesli izven meja Brazilije.

Joaquim Maria Machado de Assis (1839-1908) se je rodil in umrl v Riu de Janeiru. Mulat, potomec sužnjev je bil genialni samouk, ki je se je na literarno pot podal kot tiskarski vajenec in se povzpel do najeminentnejšega pisatelja konca 19. stoletja ter nekaj let pred smrtjo soustanovil in predsedoval brazilski Akademiji za umetnost in literaturo.

Recenzija Bukla

Brása Cubasa Machado de Assis (1839– 1908) velja za najpomembnejšega brazilskega pisatelja, nekakšnega začetnika realizma v brazilski književnosti, ki je bil obenem tudi predhodnik brazilskega modernizma. V Braziliji je kot romanopisec in pesnik zaslovel že v času svojega življenja, v dvajsetem stoletju pa je zaradi prevodov v tuje jezike zaslovel tudi po svetu. V slovenščini že imamo prevedeno njegovo zbirko kratkih satiričnih zgodb Dušeslovec in druge zgodbe, sedaj pa smo dobili še prevod njegovega najbolj znanega romana in vrhunca njegovega ustvarjanja Posmrtni spomini Brása Cubasa, ki je izvirno izšla 1881, odlikujejo pa ga kratka poglavja, ki so izpisana v različnih stilih in tonu. Zgodbo romana pripoveduje Brás Cubas, ravno to, da je že mrtev, in da vse skupaj pripoveduje po svoji smrti, pa avtorju omogoča, da je kritičen do brazilske družbe ob koncu devetnajstega stoletja, da roman prešpika z raznimi idejami, s katerimi je vplival na svoje bralce, pri čemer se skozi zgodbo pretaka tudi njegovo melanholično in neolepšano videnje realnosti, ki je sprijaz njena s tem, da ne gre pričakovati kakega družbenega izboljšanja. Kanonično delo, ki sta ga tako Carlos Fuentes kot Harold Bloom poimenovala za čudež.

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...