Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pot nikamor

Njeno iskanje obljubljene dežele
Eva Figes
Pot nikamor
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Ph Red
Zbirka Republika izbire
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-68490-0-5
Naslov izvirnika Journey to Nowhere
Podnaslov izvirnika One Woman Looks for the Promised Land
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Kristina Božič
Urejanje Tadeja Zupan Arsov

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
240 g
180 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Knjiga je zadnja v opusu angleške pisateljice, feministke in družbene kritičarke Eve Figes (mama tudi v Sloveniji priljubljenega Orlanda Figesa). V knjigi združi spominski zapis z družbeno in politično kritiko, literarni področji, na katerih najbolj blesti. Na izredno privlačen in dostopen način odstre zaveso časa z dogodkov med drugo svetovno vojno in po njej.

Avtorica ob spominu na skromno hišno pomočnico Edith še sama argumentirano ponavlja, kako napačna je bila odločitev za okupacijo Palestine, in osupne z nežno neizprosnostjo, ko razkrije iz številnih virov dobro prikrivano dejstvo, kako v Izraelu že od začetka »vsak sovraži vse druge«.

Recenzija Bukla

Mati Slovencem dobro poznanega Orlanda Figesa (Natašin ples, Šepetalci) je do sedaj poleg številnih leposlovnih del in feministično-literarnih študij izdala tudi tri knjige spominov. Zadnja med njimi je Pot nikamor (2008). Osrednji lik knjige je Edith, judovska hišna pomočnica, ki je živela pri premožni pisateljičini družini v Nemčiji vse do marca 1939, ko se je Figesova z mamo, očetom in mlajšim bratom izselila v Anglijo. Edith je bila pozabljena, a je čudežno preživela vojno, za nekaj časa iskala srečo v novonastalem Izraelu in nazadnje poiskala avtoričino družino v Angliji. Tam jo je Evina mati sprejela dokaj neprijazno, samo kot služkinjo, saj si je tako želela navidezno povrniti življenje, kot je bilo v Nemčiji pred vojno. Avtorica in Edith sta se spoprijateljili in Edith je Evi zaupala svojo življenjsko zgodbo, skozi katero lahko razberemo dobroto ljudi, ki so jo med vojno skrivali v Nemčiji, in avtoričino ostro kritiko zahodne politike, ki je po njenem mnenju podprla nastanek Izraela le zato, ker preživeli Judje po vojni niso bili dobrodošli nikjer drugje. A tudi v Izraelu »Hitlerjevih Judov« niso marali. Šokantna zgodba posameznice, ki slika usodo večine preživelih Judov v prvih letih po vojni.

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...