Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pozabljeni valček

The Forgotten Waltz
Anne Enright
Pozabljeni valček
23,80 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6780-80-3
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Katja Šaponjić

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,5 x 14,5 cm
360 g
224 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
irsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Anne Enright (dobitnica Man Booker Prize za roman The Gathering leta 2007) pravi, da se skoraj edina na Irskem loteva sodobnosti tako strastno, kot se večina avtorjev še vedno preteklosti. Pozabljeni valček je študija prešuštva v času vladavine nepremičninskih trgov. Vrednost ljubezenskih razmerij in vrednost kvadratnih metrov sta po navadi pretirani, in redko ostaneta dolgo nespremenjeni. »Kdo bi si mislil, da je lahko ljubezen tako draga? Morala bi sesti in izračunati stroške za vsak poljub. Cena te hiše plus cena one hiše, deljeno z dva, plus cena hiše, v kateri prebivava. V tisočih. Ker sva šla predaleč. Morala bi bila ostati pri parkiriščih in hotelskih sobah). Če bova nadaljevala, bo cena padla – cena na dogodek, tako rekoč. Dvajset let ljubezni se lahko konzumira za nekaj penijev. Konzumacija, izračunana na življenjsko dobo, pa je tako rekoč zastonj.«

Recenzija Bukla

Irska pisateljica Anne Enright (1962) je najbolj znana po svojem romanu The Gathering iz leta 2007, za katerega je prejela Bookerjevo nagrado, letos pa ga bomo dobili tudi v slovenščini. Še prej pa se lahko z njo spoznamo prek njenega predzadnjega dela, romana Pozabljeni valček iz leta 2011. V njem se loteva klasične teme prešuštva, to pa zapelje v neposredno sodobnost, ki jo pesti ekonomska kriza. Ljubimkanje med prvoosebno pripovedovalko Gino in poročenim možem s hčerko, ki se ne more odtrgati od svojega prejšnjega življenja, tako dobi družbeno aktualen obrat, saj morebitna ločitev prinaša tudi zaplete z ureditvijo nepremičnin, te pa so pod krediti, kar neposredno vpliva na čustvene odnose vpletenih. V tem smislu se neobvezni zmenki v hotelskih sobah kažejo kot prijaznejša alternativa, kar pa seveda razjeda Gino, ki bi rada prišla do pravega razmerja. Tegobe življenja v sodobnem Dublinu in post­katoliški Irski.

Samo Rugelj, Bukla 88

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...