Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pozno je, ne morem dihati

Nočno poročilo
Mario Wirz
Pozno je, ne morem dihati
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6751-46-9
Naslov izvirnika Es ist spät, ich kann nicht atmen
Podnaslov izvirnika Ein nächtlicher Bericht
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Tanja Petrič
Urejanje Brane Mozetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
14,5 x 21 cm
180 g
102 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mario Wirz večkrat nagrajeni nemški avtor, v ekspresivni in ritmični govorici romana Pozno je, ne morem dihati pripoveduje pretresljivo zgodbo istospolno usmerjenega igralca Volkerja, avtorjevega alter ega, ki je okužen z virusom HIV, s tem pa dvojno zaznamovan. Gre za retrospektivno in analitično zgodbo, v kateri protagonist skozi pripovedovanje in ob napredovanju bolezni še enkrat podoživi preteklo življenje.Mario Wirz je eden prvih nemških avtorjev, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja začel o aidsu pisati iz prvoosebne perspektive. Njegovo osrednje in najbolj znano, avtobiografsko obarvano delo v tej maniri prav pričujoči roman, ki sodi med klasike gejevske literature. Presežek pa ne prinaša le nemoralizirajoča obravnava tematike, temveč neposredna iskrenost pripovedi, ki priča predvsem o globokem poznavanju človeka.

Recenzija Bukla

V odličnem, delno avtobiografskem romanu sledimo pripovedi štiriintridesetletnega geja, ki že peto leto bije bitko z aidsom. Njegov svet je skrčen na njegovo sobo, njegovo »celico«, kjer mu stoji ob strani le vsenavzoča misel na smrt. Ta eksistencialna ogolelost, v kateri ni prostora za sprenevedanja, ga prisili v soočenje s svetom, predvsem pa s samim seboj. Zato v dolgih, nespečnih nočeh puščic gneva ne usmerja le v provincialni, pobožnjakarski svet »vrtnih palčkov«, v katerem je odraščal kot nezakonski sin, ampak tudi vase. Ker je s svojim strahom in molkom predolgo služil »zdravi ljudski pameti« in »klečeplazil za odobravanjem množice«. In prav bolezen ga prisili, da končno zavrže mamino zapoved, naj se prilagodi in bo tak kot drugi. Iskreno do kosti!

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...