Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prebežnik

Siegfried Lenz
Prebežnik
22,70 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-287-107-9
Naslov izvirnika Der Überläufer
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Ana Jasmina Oseban
Spremna beseda Kristina Jurkovič

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 13,5 cm
264 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prebežnik je drugi roman nemškega pisatelja Siegfrieda Lenza. Napisan je bil leta 1952, vendar v takratni, še rosno mladi Zvezni republiki Nemčiji, ki se je komaj izvila iz strahot druge svetovne vojne, a se je že znašla v novem oboroževalnem vrtincu hladne vojne, ni mogel iziti. Pisatelj je rokopis pospravil v ›predal‹, kjer je počakal do njegove smrti. Prvič je bil tako natisnjen šele leta 2016 in takoj postal uspešnica – ne nazadnje zaradi senzacionalnega dejstva, da še dolga desetletja po koncu vojne razmere v moderni Nemčiji niso dovoljevale razpravljanja o tako občutljivih temah, kot so kritična presoja nacističnega zla skozi oči vojaka na fronti, problematiziranje dogmatične vere v slepo izpolnjevanje dolžnosti, vprašanje vesti in dezerterstvo v vermahtu. Razloge za tako pozno sprostitev povojne zakrčenosti v nemški javnosti nam pojasnjuje tudi spremna beseda k slovenskemu prevodu tega romana.

Prizorišče romana je distopična vojaško utrjena točka nekje daleč na evropskem vzhodu, v odročnem barjanskem brezpotju, kjer maloštevilna enota nemotiviranih in od vojne pozabljenih nemških vojakov varuje (dotlej prav tako že nedelujočo) železniško progo. Navidezna stroga vojaška rutina pa kmalu razpade kot neživ skelet in prisili posameznike, da vsak zase presojajo o svojem položaju in odnosu do vojne. Glavni junak, ki se pri vsem tem zaplete v romanco z očarljivo poljsko partizanko, po svojem občutku izbira same prave odločitve – toda v absurdnih razmerah vojne tudi vsaka dobra odločitev s seboj nujno prinese pogubne posledice. Prebežnik je močen protivojni roman, ki se upravičeno uvršča ob bok drugim delom Siegfrieda Lenza pa tudi njegovih velikih literarnih sopotnikov, kot sta zlasti Heinrich Böll in Günter Grass.

Recenzija Bukla

»Pod njo se skriva mentaliteta, ki je tako globoko poniknila v vse pore nemške družbe, da je bila kljub končani drugi svetovni vojni še dolgo del njenega sveta,« zapiše Kristina Jurkovič v spremni besedi. Roman Prebežnik slavnega in enega najbolj branih nemških avtorjev so našli post­humno. Pisal ga je dolgo, že kot mlad, vendar ga je spravil v predal. Ob izidu 2016 je bil prava senzacija. Velja poudariti, da je imela založba Hoffman und Campe Lenza za hišnega avtorja, njegova dela so se vedno dobro prodajala, tudi ko so bile kritike slabe. Roman se začne s smrdečim starcem in Prosko, ki potrebuje znamko za dolgo pismo sestri. Kaj bo storila, ko ga bo prebrala? Potem se kot valovi na obalo začnejo vračati spomini. Dogajanje romana seže v leto 1944, v zadnje poletje vojne. Vojak vermahta Walter Proska se z dopusta vrača na fronto. Vlak, s katerim se vozi, zleti v zrak in potem s soborci biva v divji naravi. Ko ga zajamejo rdečearmejci in ga postavijo pred zid, se odloči za prestop. Za medvojno delo dobi pisarno, iz nje ljudje izginjajo. »Vsi smo na vrsti, še preden pridemo do cilja,« reče in se skozi žico na meji prebije na zahod. Na koncu izvemo še, da pismo ni prišlo do naslovnika.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...