Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prebujanja

Sebastijan Pregelj
Prebujanja
22,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-242-347-6
Spremna beseda Tina Košir
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
290 g
111 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prebujanja niso tipična zbirka kratke proze - vsako od zgodb sicer lahko beremo samostojno, a zbrane tvorijo širšo "nadzgodbo" in se kažejo v novi luči. Glavni junak(i) se v vseh prebuja(jo) - včasih v našo skupno vsakdanjost, soočen(i) s tistim, česar raje ne bi videl(i) (nasilje, alkoholizem, spolne zlorabe, homofobija), drugič v svet fantastičnih podob, značilnih za Pregljeve literarne pokrajine. To so zgodbe, ki se preberejo na dušek, odmevajo še dolgo in prebujajo s številnimi vprašanji: si pripravljen videti ali bi raje mižal? Živiš smiselno ali pač tako, kot se ti zdi najlažje? In nenazadnje: sanjaš ali ne? "Si prepričan, da obstajaš v resnici ali pa so si tudi tebe izmislili?"

Recenzija Bukla

Po treh v javnosti odmevnih romanih (Leta milosti, Na terasi babilonskega stolpa, Mož, ki je jahal tigra) se Pregelj vrača h kratki prozi. Zgodbe, ki se vse začenjajo s prebujanjem, lahko beremo samostojno, čeprav bralec kmalu dobi občutek, da gre za enega samega pripovedovalca, ki odrašča, ljubi in si vedno znova zatiska oči pred stvarmi, ki jih noče videti (posledično pa doživlja občutke krivde in sramu). Kot rdeča nit se skozi zgodbe izrišeta dve osrednji temi – družbena problematika in ljubezen. Zgodbe s prvo temo nas želijo opozoriti, da nasilje, alkoholizem (Beatifikacija), spolne zlorabe (Srebrna raketa, Vrnitev) ali homofobija (Frenk in Pit) niso le del časopisnih novic. To se prav lahko dogaja v naši ulici, našem bloku ali celo za vrati sosednjega stanovanja. Druge so vezane na ljubezen (do deklice, punce, ženske, ki ji je v vseh zgodbah ime Katarina) – kot vir moči, svetlobe in optimizma (Moja ljubezen, Ogenj ljubezni, Veter in misel). V vseh se prepletata realni in fantazijski (sanjski) svet, v okvir pa jih spretno zajameta prva in
zadnja zgodba. Če na prvih straneh prebujeni pripovedovalec natrese nabor ponotranjenih pravil, ki nam jih že v otroštvu vcepi družina (ali širše družba), pa se za konec obrne sam vase s ključnimi vprašanji, ki si jih postavljamo: Kaj je v resnici pomembno? Kdo sodi in razsodi? Če bi dobil še eno priložnost in bi se življenje začelo znova, kaj bi delal in kdo bi postal? Branje, ki nam postavi številna vprašanja in ki nam ne pusti zapirati oči pred realnostjo (četudi je kruta), pusti pa nam vsaj sanja(ri)ti.

Daniela Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...