Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Preden se poslovim

Lauren Oliver
Preden se poslovim
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-00-3570-1
Naslov izvirnika Before I fall
Prevod Minka Ožek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
366 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

O knjigi

Za priljubljeno srednješolko zadnjega letnika Samantho Kingston bi moral biti 12. februar – kupidov dan – poln zabave, čestitk, vrtnic in ugodnosti, ki jih uživajo tisti na vrhu družbene lestvice. In tako tudi je, dokler tiste noči ne umre v strašni prometni nesreči.
Vendar pa se naslednje jutro znova zbudi. Pravzaprav Sam svoj zadnji dan živi sedemkrat, preden spozna, da že z majhno spremembo na življenja drugih vpliva veliko bolj, kot si je lahko kdaj predstavljala.
Po knjigi, ki se ukvarja s provokativnimi vprašanji o ljubezni, smrti in tem, kako življenje enega človeka vpliva na življenja toliko drugih, je bil posnet istoimenski film, Lauren Oliver pa je s svojim osupljivim prvencem postala ena najpomembnejših pisateljic mladinske literature.

Recenzija Bukla

Za Samantho se petek začne povsem podobno, kot kateri koli drug navaden dan. Na kupidov dan je sicer njena gimnazija polna vrtnic in romantičnega razpoloženja, celo Sam ima nekaj načrtov s svojim fantom, ne pričakuje pa, da bi bil lahko to njen zadnji dan. S tremi najbližjimi prijateljicami se zabava ob maltretiranju mlajših in manj priljubljenih dijakov, prešprica kakšno uro in se odpravi na zabavo, ki se konča z nesrečo na cesti. »Trenutek, ko umreš, je poln vročine, zvokov in neznosnih bolečin. /.../ Če bi bil krik občutek, bi bil takšen./.../ Je bilo to, kar sem naredila, res tako grozno, da si zaslužim smrt?« Ko se Sam po prometni nesreči znova zbudi v petkovo jutro in začne doživljati nekakšen déjà vu, opazi, kako drugače se lahko stvari odvijejo že zaradi tako majhnih sprememb, kot je nekaj sekund zamude ali prepisovanje pri testu. »Čudilo me je, kako preprosto je stvari spremeniti, kako preprosto je stopiti na običajno pot in zaviti nekje drugje. Samo en napačen korak, en predah, en obvoz, pa že imaš nove prijateljice, slab sloves, fanta ali ostaneš brez njega.« Ujeta v ta dan, ki se vedno konča s smrtjo, Sam poskuša odkriti, ali lahko z drugačnimi dejanji uide svoji usodi. Knjiga, po kateri je bil letos posnet tudi film, prisili v razmislek o moči ter pomenu naših besed in dejanj. Prepredena je z drobnimi spoznanji odraščajoče najstnice, ki je smisel našla šele, ko je preizkusila vse različice neskončnega dneva. Kaj pa če bi bil danes vaš zadnji dan? Bi kaj spremenili?

Klara Jarc, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...