Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Prepričevanje

Jane Austen
Prepričevanje
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Zbirka Srebrne niti
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-272-069-8
Naslov izvirnika Persuasion
Leto izdaje izvirnika 1816
Prevod Meta Osredkar

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
710 g
352 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > ljubezenski roman
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Prepričevanje je zadnje dokončano delo Jane Austen. Velja za »pravljični« ljubezenski roman avtorice – glavna junakinja je s strani svoje okolice necenjena, je bolj kot ne siva miška; čedni mladenič, ki se pojavi na sceni, se na videz bolj zanima za očitne čare drugih deklet, Musgrovovih sestra; na koncu, ki je seveda srečen, pa ugotovi, kaj je nekoč že izgubil, in začne to neizmerno ceniti.

Austenova je roman napisala med avgustom 1815 in avgustom 1816, ko je že bolehala za boleznijo, ki je julija 1817 prekmalu končala njeno življenje. Posledično je imela manj časa za zanjo tako značilno skrbno obdelavo besedila, ki pa je tudi nekoliko krajše. Nikoli ni dočakala izdaje, do katere je prišlo v letu po njeni smrti, roman pa je izšel skupaj z romanom Northangerska opatija. Naslov Prepričevanje je izbral njen brat, Henry Austen, ki je napisal tudi uvodnik k izdaji, v katerem je z razkritjem pisateljičine identitete, biografije in bibliografije počastil spomin nanjo.

Anne Elliot je druga od treh hčera domišljavega in snobovskega plemiča sira Walterja, ki je zaradi pretiranega zapravljanja prisiljen oddati svojo podeželsko hišo in se preseliti v Bath, da bi lahko tako odplačal svoje dolgove. Osem let pred začetkom zgodbe je Anne bila kratek čas zaročena z mornariškim častnikom Frederickom Wentworthom, toda družinska prijateljica in zaupnica, lady Russell, jo je prepričala, da bi poroka s takšnim človekom bila nerazumna, mlada in neizkušena Anne pa jo je sicer poslušala in prekinila zaroko, vendar nikoli ni prenehala obžalovati svoje odločitve. Po spletu okoliščin se Anne in Frederick ponovno srečata …

Recenzija Bukla

Romani Jane Austen (1775–1817), avtorice vplivnih, še danes cenjenih in branih viktorijanskih romanov, so v slovenščino kapljali postopoma. Najprej je Majda Stanovnik leta 1968 prevedla Prevzetnost in pristranost, potem je Ferdinand Miklavc leta 1996 prevedel Razsodnost in rahločutnost, leto pozneje pa je Emmo (ob njeni ekranizaciji) prevedla Zoja Skušek. Kljub kar nekaj ponatisom Prevzetnosti se preostalih treh romanov nekaj časa ni lotil nihče, dokler se niso nedavno pri založbi Miš odločili, da poravnajo zgodovinski dolg do teh spretno napisanih romanov, ki se ukvarjajo s težavnimi položaji imenitnih neporočenih žensk. Northangerska opatija je izšla lani, sedaj se Jane Austen slovenskim bralcem predstavlja s Prepričevanjem, svojim zadnjim dokončanim delom (Mansfield park pa je v tisku; vsa tri dela je prevedla Meta Osredkar). Glavna junakinja Prepričevanja je Anne Elliot, ki mora zaradi razsipnega življenja oddati svoj podeželski dvorec v najem in se preseliti v Bath. To sproži Annino zgodbo iz preteklosti, ko je bila kratek čas zaročena z mornariškim častnikom Frederickom Wentworthom. Osem let pozneje se Frederick v njeno bližino namreč vrne kot brat najemnikove žene, zanimajo pa ga druga dekleta, tako da Anne ostaja precej v ozadju in neopažena. Ključno vprašanje tega dopadljivega romana je torej, ali bo Frederick na koncu le uspel ugotoviti, kaj je nekoč izgubil.

Samo Rugelj, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...