Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Pride konj v bar

David Grossman
Pride konj v bar

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-284-363-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Sus echad nichnas lebar
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Klemen Jelinčič Boeta
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
380 g
221 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
izraelsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Pride konj v bar je Davidu Grossmanu prinesel več nagrad, tudi mednarodnega bookerja leta 2017. Pisateljsko luč, s katero je mojstrsko in brezkompromisno posvetil v najtemnejše kotičke človeške duše, je postavil nad oder dvorane v Netanji, kjer nastopa stand-up komik Dovale Grinštajn. Komik, ki se razgalja na odru, in upokojen sodnik, ki sedi med občinstvom – prijatelja iz otroštva, desetletja razdvojena med krivdo in sram – se srečata v noči, ko padajo maske, a v svetu, ki ga poganja mešanica kabareta in smrti, absurda in naivnosti, tragike in črnega humorja. Dovalejev nastop se iz norčavosti vse bolj spreminja v norost in med stresanjem šal se rišejo razpoke, skozi katere zeva tragična življenjska pripoved. Sodnik je v vlogi didaskaličnega odstiralca ozadja zgodbe in tudi on med nastopom odpira rano. Pride konj v bar je neodložljiva knjiga, ki sporoča, da je življenje oder, na katerem se večkrat zlomimo, naposled pa ga zagrne zavesa ...

o avtorju

David Grossman (1954), eden največjih izraelskih pisateljev, si je položaj na izraelski literarni sceni utrdil s svojo prvo literarno nagrado leta 1979 za kratko zgodbo ter nato prvim romanom Kozličkov nasmešek iz leta 1983. Skupno je napisal osem romanov, dramo ter večje število kratkih zgodb in novel. Njegova romana Knjiga notranje slovnice in Glej geslo: ljubezen sta bila uvrščena med deset najvplivnejših knjig od nastanka Izraela. Prejel je več kot deset literarnih nagrad, med njimi tudi nekaj mednarodnih, zadnjo prav za roman Konj stopi v bar.

Recenzija Bukla

Grossman (1954) je poleg Amosa Oza trenutno najbrž najbolj (pri)znan izraelski pisatelj, ki smo ga pri nas že brali v prevodih knjig Glej geslo: ljubezen in Levji med. Proslavil pa se je ravno s tem zdaj prevedenim romanom Pride konj v bar iz leta 2014, za katerega je tri leta pozneje prejel tudi mednarodno Bookerjevo nagrado. Pripovedovalec spretno zasnovane zgodbe je upokojeni sodnik, ki ga lokalni stand-up komik Dovale Grinštajn nenadoma povabi na svojo predstavo. Seveda pa povabilo ni povsem nepričakovano in še zdaleč ne naključno, saj komika in sodnika druži mladostno poznanstvo in prijateljstvo, ki pa je potem sprhnelo zaradi krivde in sramu. Predstava je torej trenutek, ko sence pretek­losti ujamejo sedanjost, maske neizrečenosti pa padejo, vse to pa se dogaja med Grinštajnovim norčavim in gostobesednim nastopom, skozi katerega komik sodniku in bralcu obenem odkriva svojo tragično zgodbo. Intenzivno spisani metaforični roman o živ­ljenju kot predstavi na odru.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...