Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pripovedovalec

Mirana Likar
Pripovedovalec
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-277-280-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Matej Bogataj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
430 g
284 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman

Povej naprej

Založnik o knjigi

Junak romana, ki ob koncu življenja svojo zgodbo pripoveduje zvesti poslušalki, je zamenjal več imen, uniform in položajev, znašel se je na frontah in v taboriščih, bil je ujetnik, ljubimec in zasliševalec. V vrtincu zgodovine je tako rekoč nehote prevzemal različne identitete, ki so ga v vojni s prisegami vezale na nasprotujoče si strani in s tem krojile razburkano usodo posameznika, ki se je želel samo živ in zdrav vrniti domov. Ki tako kot drugi noče biti pozabljen. Pripovedovalec je zato tudi roman o iskanju svobode in o intimni zavezanosti življenju, ki je nenehno na preizkušnji. Kot pa protagonistova neverjetna, ganljiva pripoved jasno pokaže, je preživetje včasih odvisno tudi od prave (ali predvsem dobro povedane) zgodbe in pripravljenosti, da ji nekdo prisluhne.

Recenzija Bukla

Nikolaj Šturm je v 92 letih življenja dobil mnogo imen: Mikula Šturm, Wolf­gang Fischer, Kolja Nikolajevni Šturm. Vmes je bil pogosto zgolj številka. Zgodba se začne z vpoklicem mladeniča v nemško vojsko, butne ga na krvavo vzhodno fronto, nato kot vojnega ujetnika v sibirsko delovno taborišče, od tam v drugo taborišče s skrivno nalogo odkriti med ujetniki naciste s krvavimi rokami … Nikolaj menja uniforme, preživi težaško delo, divjanje človeške zveri, neznosni pritisk totalitarnih sistemov, ponižanja, razčlovečenje, pomanjkanje in bolezni. Mojstrska pripoved bralcu spodnese tla in ga hipoma odnese s seboj po hudourni poti skozi stoletje, ki je vzkipelo v totalitarnih režimih in svetovni vojni. Nikolaj se je naučil: če hočeš preživeti, nikogar ne glej v oči in z nikomer ne govori. Zakaj nazadnje spregovori in vedé prelomi tabu? Avtoričine večkrat nagrajene kratke zgodbe so bile vključene v antologijo Best European Fiction, njena dela pa so bila tudi nominirana za nagrado fabula.

Maja Črepinšek, Bukla 159

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...