Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pripoveduj jim o bitkah, krajih in slonih

Mathias Enard
Pripoveduj jim o bitkah, krajih in slonih
11,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Ebesede
Zbirka Besede
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6922-79-1
Naslov izvirnika Parle-leur de batailles, de rois et d'éléphants
Prevod Živa Čebulj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 13 cm
180 g
148 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

"Noč se ne dotika dneva. V njem zgori. Ob zarji gre na grmado. In z njo njeni ljudje, pijanci, pesniki, ljubimci. Smo ljudstvo zavrženih, obsojenih na smrt. Ne poznam te. Poznam tvojega turškega prijatelja; on je naš. Polagoma izginja s sveta, senca in njena čudesa ga požirajo; bratje smo. Ne vem, katera bolečina ali kateri užitek ga je prignal k nam, k zvezdnemu prahu, morda opij, morda vino, morda ljubezen; morda pa kakšna nedognana rana v duši, dobro skrita v kotičkih spomina."

Izpod peresa avtorja, nagrajenega s prestižno francosko nagrado Goncourt

Recenzija Bukla

Enard (1972), francoski pisatelj, ki je lani za roman Busola prejel goncourta, največje francosko literarno priznanje, živi v Barceloni, kjer na avtonomni univerzi poučuje arabščino, v svojih literarnih delih pa raziskuje sredozemski prostor kot stik različnih kultur, umetnosti in načinov življenja. Tako je tudi v njegovem kratkem romanu Pripoveduj jim o bitkah, kraljih in slonih iz leta 2010, ki ima za osrednjega junaka slikarja in kiparja Michelangela. Tega na začetku 16. stoletja povabi v Konstantinopel veliki vezir, da bi priznani florentinski umet nik tam narisal načrte za most prek Zlatega roga, ki bi povezal dve trdnjavi na obeh straneh mesta. Michelangelo, ki se je ravnokar sprl s papežem, se vabilu odzove, potem pa se v Konstantinoplu najprej začne spoznavati s to eksotično svetovljansko prestolnico in njenimi čari ter se hkrati pripravljati na uresničitev projekta. Domiseln roman temel ji na zgodovinskih dejstvih, ki pa jih je Enard prepričljivo nadgradil s svojim izjemnim pripovednim slogom.

Samo Rugelj, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...