Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Problemi

Emil Filipčič
Problemi
29,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-242-220-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Spremna beseda Urban Vovk

Tehnične lastnosti
trda vezava
365 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Problemi predstavljajo avtorjev obračun z lastno umetniško in življenjsko izkušnjo, segajo nazaj do sedemdesetih let ter vrenja takrat mlade ustvarjalne generacije in se iztekajo v današnjem, na videz povsem drugačnem času. Filipčič po eni strani raziskuje samo naravo umetniškega ustvarjanja, po drugi strani pa se vseskozi sprašuje o njeni vpetosti v socialni kontekst. Tako se srečamo z literarno in gledališko sceno, pa tudi z znamenitim Radiem Ga-Ga, katerega soustanovitelj je bil prav Filipčič. Vzporedno smo priče ljubezenskim zgodbam, posebno draž pa predstavlja tudi pripovedovalčev odnos z materjo – na videz tipska, dejansko pa tabuizirana tema slovenske literature. Filipčičev slog je tokrat izjemno izčiščen, po eni strani duhovit in značilno iskriv, po drugi pa refleksiven in skorajda elegičen.

Recenzija Bukla

Ime Emila Filipčiča, rojenega leta 1951 v Beogradu, bralcem slovenske literature ni neznano. Že v sedemdesetih letih je skupaj z Brankom Gradišnikom pod psevdonimom napisal roman Kerubini, širši javnosti je postal prepoznaven kot avtor slovite Butnskale, predvsem pa se je uveljavil kot dramatik, saj se z osmimi uprizorjenimi dramami uvršča med najplodovitejše slovenske dramatike. V zadnjem romanu Filipčič ostaja zvest značilnemu fragmentarnemu slogu, predvsem pa gre za avtorjev obračun z lastno umetniško in življenjsko izkušnjo. Bralci običajnih romanov bodo ob Filipčiču znova presenečeni, saj romaneskna zgodba ne poteka linearno, svoj besedni vodomet pa podaja iz pogledov različnih pripovedovalcev: zdaj je Alber Cabus, spet drugič pripoveduje kot Kirk Douglas ali pa Franz Kafka. Bolj »klasičen« je drugi, izrecno avtobiografski, del romana, v katerem opisuje dogajanje okoli cenzurirane številke revije Problemi in priprav na preformans mlade umetniške generacije v ljubljanski Operi, kjer lahko srečamo številne zabavne prigode znanih slovenskih kulturnikov in ­politikov. 

Matevž Rudolf

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...