Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Proti svoji volji

Diane Chamberlain
Proti svoji volji
34,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Meander
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-6951-95-1
Naslov izvirnika Necessary Lies
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Martina Krkovič

Tehnične lastnosti
trda vezava
428 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > zgodovinski roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Proti svoji volji je avtoričino najpomembnješe delo do sedaj.

»V naših življenjih je preveč nesmiselnih pravil,« je rekla, »in naša življenja so veliko prekratka, da bi se zmenili zanje.« (odlomek iz knjige)

Petnajstletna Ivy in sestra Mary Ella odraščata z babico Winono Hart in Mary Ellinim sinkom Williamom na Gardinerjevi plantaži tobaka v Severni Karolini. Poleg belopoltih Hartovih živi in dela na plantaži še temnopolta družina Jordan. Odnosi med tremi družinami so zgledni, a samo na površju. Nova socialna delavka Jane začne med skrbjo za revni družini počasi odkrivati, kako so vse tri družine prepletene med seboj.

Poleg tega se Jane ne strinja z vsemi pravili, ki jih ima center za socialno delo, in jih začne kršiti. Naveže se na Ivy Hart. Ne more se sprijazniti s tem, da imajo socialne delavke to moč, da dajo lahko dekle sterilizirati in ji vzamejo možnost, da bi imele besedo pri tej odločitvi, zato se temu odločno upre. Njena dejanja pa imajo precej hujše posledice, kot je pričakovala.

Diane Chamberlain je raziskovala bližnjo preteklost Severne Karoline in njihov odnos do programa evgenike in sterilizacije. Zapisala je izmišljeno zgodbo, ki pa bi bila prav lahko zgodba katere od več tisoč žrtev, ki jim je bila vsiljena sterilizacija.

Recenzija Bukla

Pretresljiv roman se dogaja okrog leta 1960 v Severni Karolini na plantaži tobaka. Spremljamo zgodbo treh družin, preteklost in sedanjost družinskih članov pa se skrivnostno prepletata. V njihovo življenje vstopi empatična socialna delavka Jane, ki želi pomagati revnim in zlorabljenim. Pri svojem delu zato pogosto krši pravila in predpise, njena predanost pa nesrečno poseže tudi v njeno zasebno življenje. Jane je zgrožena nad programom evgenike, sterilizacije in kastracije mladih deklet in fantov – socialne delavke so v tistem obdobju imele pravico in moč za uveljavljanje teh programov, češ da so ti mladi umsko zaostali in rastejo v promiskuitetne osebe –, avtorica pa je roman napisala kot kritiko takratnega sistema CSD in v spomin na več tisoč žrtev, ki jim je bila vsiljena sterilizacija in odvzeto človeško dostojanstvo.

Sonja Juvan, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...