Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Psalm na koncu poti

Erik Fosnes Hansen
Psalm na koncu poti
35,60 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-625-6
Naslov izvirnika Salme ved reisens slutt
Leto izdaje izvirnika 1990
Prevod Marija Zlatnar Moe
Urejanje Aleksandra Kocmut

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 15,5 cm
790 g
416 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
norveško leposlovje

Založnik o knjigi

Na krovu Titanika je bilo 2208 ljudi – in prav toliko zgodb, velikih in malih, pomembnejših in obrobnejših, trpkih in vedrejših. Zgodb, ki se niso zgodile na ladji, temveč že mnogo prej; na ladji so se predvsem končale.

Psalm na koncu poti je večglasje ladijskega orkestra; so zgodbe (izmišljenih) glasbenikov, ki so trčili vsak v svojo ledeno goro, še preden so sploh stopili na Titanik. Vsak je po svoje posebnež in njihove zgodbe nas nosijo v bolj ali manj davno preteklost, skozi družinske tragedije, nesrečne ljubezni, nemirno hrepenenje. Vmes pa se z njimi vkrcavamo na titansko ladjo in spoznavamo mitologijo, ki se skriva za njenim imenom. Skozi njihove oči strmimo v neskončnost oceana in v neskončnost človeške duše ter njene bolečine. Z njihovo glasbo zaznavamo družabne vzorce časa izpred sto let, ob čemer nas ves čas spremlja zavest, kako ničevo je vse, kar je v svojo kulturo in bivanje vgradil človek, kako majhno in nemočno je, ko poseže vmes višja sila. Narava, Bog, nemara sam Uran ali njegov sin Kronos. Edino, kar še o(b)staja v zadnjih trenutkih, preden Titanik potone, je glasba. Vse do trenutka, ko se tudi zadnja melodija konča. Stopnjevanje dogajanja na ladji in odstiranja preteklosti glavnih junakov doseže višek na zadnjih straneh knjige, kjer nam prav racionalni opis velikanovega potopa – brez vsake patetike, sentimentalizma in privzdignjenih besed – prikliče v oči solze, skupaj s srhljivim spoznanjem: zadnja melodija je tako zelo kratka. Prekratka.

Recenzija Bukla

Nedavno je minilo natanko sto let od potopitve Titanika, velika pozornost, ki so jo domači in tuji mediji posvetili temu dogodku, pa kaže na to, da ta neverjetna zgodba stoletje pozneje še vedno zbuja veliko zanimanje. Svoje je dodalo še vnovično prikazovanje Cameronovega filma v kinu, na svoj račun pa so v teh dneh prišli tudi bralci, ki jih vznemirjajo posamezne človeške usode potnikov s Titanika. Psalm na koncu poti iz leta 1990 je izmišljena romaneskna zgodba o orkestru, ki je na Titaniku igral do konca, pri čemer pa se norveški avtor Erik Fosnes Hansen ni toliko osredotočil na dogajanje ob nesreči in po njej, ko je postalo jasno, da se bo ta veličastna ladja potopila, ampak je raje pokukal v pretekle osebne zgodbe vsakega od sedmih članov orkestra (vsak od njih je z drugega konca Evropa) ter pokazal, po spletu kakšnih naključij se je vsak od njih ob tem času znašel ravno na tem kraju. Plovba Titanika kot vrtinec življenjskih zgodb in Evrope z začetka dvajsetega stoletja.

Samo Rugelj, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...