Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rdeče

Uwe Timm
Rdeče
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-231-614-3
Prevod Slavo Šerc
Spremna beseda Slavo Šerc

Tehnične lastnosti
trda vezava
272 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Založnik o knjigi

Kolikokrat se mi je že zdelo skrajno imenitno, da imamo zbirko, kot so Moderni klasiki. Imam celo skrito ambicijo, da bom nekoč premlel vse te knjige (pri Stotih romanih si tega nikoli ne bi upal napovedati). Tega sem se znova domislil, ko sem prebral mojstrovino Uweja Timma. Zgodba pogrebnega govornika, ki v prometni nesreči izgublja življenje. Preden zares odide, se mu v mislih zavrtijo pomembne postaje vznemirljivega življenja in znova zastavljajo bistvena vprašanja preživetja, ki ob tako absurdni smrti na asfaltu kar naenkrat izgubijo težo. Zlata šestdeseta leta, rdeči zanos revolucionarne mladine in želja spremeniti svet. Glavni junak se v tednih pred smrtjo ukvarja s pogrebnim govorom svojega \\'kamerada\\', kar ga prisili v bridko soočenje z zanosom davne mladosti. Nekaj simpatične filozofije, predvsem pa dovolj prostora za čisto človeško in mamljivo ljubezensko zgodbo med njim in mlado Iris. Če bi odvzeli romanu filozofično-revolucionarni del, bi nam ostal zelo spodoben ljubič, v katerem mladenka kljub resni zvezi pade na priletnega in šarmantnega gospoda. Iščeta drobne trenutke za strastne trenutke in izhod iz dvojnega življenja. In ravno ko zanosi, njega povozi avto. Kdo bo torej oče otroku in kdo bo njemu napisal pogrebni govor? V bistvu profana zgodba, ki ji je umetnik dodal vse potrebne začimbe, da lahko ob njej uživajo gurmani.

Recenzija Bukla

Osrednji junak je Thomas Linde, pogrebni govorec, glasbeni kritik in džezovski glasbenik, ki ga v križišču sredi Berlina povozi avto. V zadnjih trenutkih pred smrtjo bralec z vrtoglavo naglico spozna njegovo življenje in delo. Med pripravo govorov posluša žalujoče sorodnike in spoznava življenjske zgodbe različnih ljudi. Ima skrivno, a globoko in iskreno ljubezensko razmerje z veliko mlajšo poročeno Iris, ob smrti prijatelja iz študentskih let pa se znova sooči z ideali študentske revolucije. Razstrelivo, ki ga najde pri prijatelju in ga nosi s sabo, ker ne ve točno, kam bi ga spravil, je simbol velike nemške krivde zaradi holokavsta. Prevajalec Slavo Šerc pa še posebej opozarja na simbolno obarvanost romana, saj naj bi se s Thomasovo smrtjo končalo revolucionarno gibanje, vendar je Iris noseča in ideja o boju za boljše življenje in boljše delovne pogoje živi naprej. Prav tako sta zelo pomembna rdeča barva, o kateri glavni junak piše esej, in jazzovski vidik, ki se prepleta podobno nelinearno, kot teče dogajanje v romanu. Eden pomembnejših sodobnih nemških pisateljev (1940) je v tem romanu dovršeno združil intimno in družbeno doživljanje prostora in časa v Nemčiji v zadnjih tridesetih letih dvajsetega stoletja.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...