Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rdečega mlina blues

Jure Apih
Rdečega mlina blues
19,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Festfest
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-93978-4-8
Leto izdaje izvirnika 2019

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
400 g
240 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Napeta, čustvena in pretresljiva je pripoved o učitelju iz Rdečega mlina, ki se je zaljubil v tovarnarjevo ženo, tihotapil dojenčka partizanske mamice na Hrvaško, organiziral odbor slovenske OF v Zagrebu in v poraženi Nemčijo zabarantal kup ničvrednih mark za opremo novega hrvaškega filmskega studia.

V zazidanem ilegalnem zaporu v Ljubljani je klical na pomoč, bežal iz njega, vendar zli usodi brez pomoči še včerajšnjih prijateljev ni mogel uiti. Zakopana v Arhivu Republike Slovenije, med tisoč dvesto stranmi dosjeja državne varnosti se skriva pozabljena, nikoli razkrita usoda Srečka Robinščaka, ki se je z gestapom, ustaško policijo in Udbo boril za preživetje.

Neusmiljena igra usode in greha, ki ga ni, čeprav žre, ne izpusti bralca. Morda bi bilo lažje, če bi sledil le njegovi pesniški domišljiji in ne bi vedel, da vse, kar piše, je res.

Recenzija Bukla

»Brez odgovornosti si kot vlak brez zavor, brez domišljije si ptič brez kril.« Knjiga o Srečku Robinščaku, avtor izrecno poudari, da ga ni poznal, je zgodba tudi o času po drugi svetovni vojni. Junak je na začetku z dojenčkom v roki na poti v Zagreb do otrokove babice. Srečko je bil učitelj, tudi fičfirič, udbovski zapornik, organizator slovenske OF, ubežnik, ki je klical na pomoč in bil vedno znova izdan. Roman o prijateljstvu se odvija tako, da razlaga zaledje in prepleta življenjske poti vpletenih. Za obe vojni gre, toliko bolj za drugo in predvsem za boleči čas po njej. »Vojna je poenostavila svet. Postal je resda nepredstavljivo krut, vendar tudi jasen in preprost. Umazana mlaka, v katero smo se narodili, se je zbistrila. Kdo je kdo v tem življenju, kdo je kriv vsega zla, kdo nas ogroža in duši? Kje je luč in kje sem jaz? Kakšna je moja vloga, kam sodim in kakšno je moje poslanstvo, če ga imam?« V zgodbi, zakopani v Arhivu Republike Slovenije, med tisoč dvesto stranmi dosjeja državne varnosti, se skriva pozabljena, nikoli razkrita usoda Srečka Robinščaka, ki se je z gestapom, ustaško policijo in Udbo boril za preživetje. Igra usode, greha, kjer se sprašujemo, kaj pa če je vse res?

Jedrt Jež Furlan, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...