Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rdečelaska

Orhan Pamuk
Rdečelaska
16,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-274-472-4
Naslov izvirnika Kirmizi Saçli Kadin
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Erna Pačnik Felek
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15 cm
310 g
207 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
turško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vstopimo v Istanbul sredi osemdesetih let minulega stoletja. Mahmut in njegov vajenec se poslužujeta starodavne metode izkopavanja vodnjakov. V nečloveške napore primorana dvojica razgrne osupljiv niz zgodb in podob – pisateljeva tankočutnost nas zapelje v premislek o očetih in sinovih, avtoritarnosti in individualizmu, državi in svobodomiselnosti, o prebranem in o občutenem, videnem. Izvorna pripoved, oprta na izpričano dejanje umora, ki se je zgodilo tri desetletja tega, se pretrga, da bi se znova sestavila v meditacijo o podstati civiliziranega sveta ... Potem ko pisatelj inteligentno spoji dvojico mitologij – Sofoklesa s Kraljem Ojdipom ter perzijskega pesnika Ferdowsija s tragedijo o Rostamu in Sohramu.

Recenzija Bukla

»Torej si odraščal brez očeta,« je rekla Rdečelaska. »Potem pa pojdi in si poišči drugega. V tej državi ima vsakdo mnogo očetov. Tu so oče države, oče Alah, oče paša, oče mafije … V Turčiji nihče ne živi brez očeta.« Roman zaznamujeta odsotna očeta in sinova, ki ju iščeta. Kompleksna – kot je to v navadi senzibilnih in veščih pisateljev, pisateljic z vzhoda, ki tkejo pripovedi kot znamenite preproge – zgodba se počasi lušči skozi tri dele romana. Spretno prepleta družinski, zgodovinski »dnk« našega osrednjega junaka in čas osemdesetih let preteklega stoletja v Istanbulu. Prvi del je v znamenju dveh dogodkov – star je bil 16 let – , ki sta ga zaznamovala za vse življenje. Z mojstrom Mahmutom, nadomestnim očetom, po starodavni metodi izkopavata vodnjak v vasi, kjer spozna rdečelaso igralko. V drugem delu se prvoosebna pripoved nadaljuje z življenjem odraslega, zdaj uspešnega gradbinca. Vse se suče okoli branja in razmišljanja o Ojdipovi zgodbi in njegovem vzhod njaškem zrcalu Knjigi kraljev perzijskega pesnika Firduzija s tragično zgodbo bojevnikov, očeta Rustama in sina Suhraba. Naš delovni, uspeš ni in s krivdo prepojeni junak zgodbi premleva, išče njune interpretacije v slikarstvu, psihologiji, literaturi in filmu. Srečno je poročen, otrok ne moreta imeti. Ironično in logično se mu zgodi konec, vreden virov razis kovanja. Tretji del pa pripada naslovni junakinji, usodni rdečelaski kot epilog in epitaf. Na slasten mah prebrano.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...