Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Reber
27,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-658-4
Naslov izvirnika Skråninga
Leto izdaje izvirnika 2001
Prevod Jana Kocjan
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
320 g
248 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
norveško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V središču dogajanja romana Reber je mlad moški, ki se znajde v psihiatrični bolnišnici, kjer ga zdravnik prosi, da kot del terapije opiše svoje spomine na otroštvo in mladost. Na videz shizofreno pripovedovanje se počasi sestavlja v prvoosebno pripoved o otroku, ki je vsak dan priča prepirom med očetom alkoholikom in materjo s prekomerno telesno težo. Po tragediji, ki se zgodi doma, ga posvojijo krušni starši. Čeprav se razmere za nekaj časa izboljšajo, je otrok še zmeraj žrtev izzivanja in nasilja s strani sošolcev v šoli. Počasi zaide v slabo družbo, pusti šolo, predaja se alkoholu in nazadnje ga iz hiše vržejo še krušni starši. Propadlemu protagonistu se svet postopoma seseda in resnične dogodke prične mešati s svojimi strahovi, predvsem pa z željami po življenju, ki ga nikdar ni imel. Vse skupaj ga privede do tega, da kmalu tudi sam ne loči več med resničnostjo in lastnimi iluzijami.
Roman ni zgodba o tragičnem dogodku, ampak študija o človeku, o vzgoji in odraščanju v svetu tragike. Nikogar ne obsoja, prej opominja, da je za tragične dogodke v življenju nekega posameznika, pa četudi posredno, v veliki meri odgovorna tudi njegova okolica.

Recenzija Bukla

Roman norveškega avtorja (1970) iz leta 2001, večkrat nagrajenega za najboljši prvenec, je za bralca izzivalno, gosto pisano delo, v katerem spremljamo večinoma prvoosebne zapiske pripovedovalca, mladega moškega, hospitaliziranega v psihiatrični bolnišnici, kjer ga je zdravnik pozval, naj kot del psihoterapije popiše svoje spomine na mladost. Pred nami se razpre patološka slika norveške družine, z očetom kot alkoholikom, in mamo, ki ji oče očita, da je predebela, zgodba pa že skozi način podajanja ponazarja shizofreno sliko pripovedovalca, ki mu je sedanje stanje rezultanta vseh sil genov in okolja. Intenzivno.

Samo Rugelj, Bukla 79-80

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...