Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rezervno življenje

Lidija Dimkovska
Rezervno življenje
27,10 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-840-3
Naslov izvirnika Rezerven život
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Aleš Mustar
Urejanje Renata Vrčkovnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
540 g
432 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
makedonsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Rezervno življenje je pretresljiva zgodba o usodi siamskih dvojčic z zraščenima glavama in pomenljivima imenoma, Zlata in Srebra, ter njunem boju za individualnost, zasebnost in ločeno življenje. Njuna osebna drama se odvija v obdobju med letoma 1984 in 2012 in je razpeta med Skopjem in Londonom, vključuje pa tudi dogajanja, ki niso le del osebnega, ampak tudi kolektivnega spomina in zgodovine. Zgodba, ki jo pripoveduje Zlata, se začne nekega junijskega popoldneva leta 1984 v predmestju Skopja, kjer se avgusta leta 2012 tudi konča. Glavni junakinji se s prijateljico igrata prerokovanje: s kom se bodo poročile, kje in kdaj, koliko otrok bodo imele, ali bo njihov mož reven, bogat ali milijarder. Na začetku se igrata Srebra in Zlata, na koncu pa Zlatini hčerki Marta in Marija. Krog je sklenjen – 28 let življenja, odraščanja, trpljenja, ljubezni in sovraštva. Razdružitev siamskih dvojčic sovpada z razdružitvijo bivših jugoslovanskih republik. Rezervno življenje je ljubezenski, zgodovinski in politični roman o času, v katerem živimo, in o ljudeh, s katerimi se lahko poistovetimo.

Recenzija Bukla

Obsežen roman Lidije Dimkovske je izrasel iz občutenega, detajlnega vživljanja v vsakdanji, intimni svet siamskih dvojčic. Kako spiš, če v sencih čutiš tudi utrip sestre dvojčice? Kako hodiš na stranišče, se kopaš? Na katero fakulteto se vpišeš, če so želje različne? Kako se ljubiš z možem, če na zakonski postelji počiva tudi sestrino telo? Prvoosebna pripovedovalka Zlata iskreno, brez vsakršnih tabujev spregovori o vseh neprijetnostih, povezanih s trajno izgubo individualnosti in zasebnosti, ki jih dnevno občutita z dvojčico Srebro. Njuno stisko še stopnjujeta neljubeča, večno nezadovoljna in pretirano varčna starša ter robata, predsodkov polna okolica. Avtorica v osebno pripoved spretno vpleta tudi družbeno stvarnost, pri čemer vleče vzporednice med gorečo željo dvojčic po ločitvi in razdruževanjem nekdanjih jugoslovanskih republik; oboje je terjalo pretakanje krvi in žrtve.

Maša Ogrizek, Bukla 104

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...