Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Roppongi

Rekviem za očeta
Josef Winkler
Roppongi
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2012
ISBN 978-3-7086-0596-8
Naslov izvirnika Roppongi
Podnaslov izvirnika Requiem für einem Vater
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Lučka Jenčič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
210 g
134 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
avstrijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

"Povem ti nekaj, moj sin, ko bo nekoč tako daleč, nočem, da prideš na moj pogreb."
Veliki avstrijski pisatelj Josef Winkler, mojster jezikovne akrobatike, v knjigi opisuje in hkrati obračunava s svetom, v katerega je bil rojen in v njem doraščal kot velik tujek. S samoironičnim opisovanjem realnih slik iz podeželske vasi opisuje ciničen in grotesken svet, poln nečloveškosti in licemerstva. V ta svet se trmasto vrača, da bi našel razumevanje predvsem pri patriarhalnem očetu - in da bi se z njim spravil.
Na drugi ravni pisatelj opisuje s potovanja v indijskem Varanasiju obrede upepelitve mrličev, ki ga nekomentirano postavlja kot verski akt naproti razumevanju vere v svoji rojstni vasi.
V slovenskem prevodu je izšla tudi Winklerjeva knjiga "Ko bo nekoč tako daleč".

MEDNARODNI ODMEVI
"Kadar avstrijski pisatelj s svojimi natančnimi stavki obkroža veliko prazno mesto smrt, postane jasno, kaj jezik premore. Rešuje, kar bi bilo brez njega izgubljeno: lastno življenje."
(Neue Zürcher Zeitung )

"Da je Winkler naredil velik korak na poti literarnega ustvarjanja, ni v tem, da je dokončno premagal svojo koroškost, ampak v lahkotnosti in zavedanju, s katerima zbližuje in zopet oddaljuje različne pripovedne ravni. Ta tehnika da prostor ironiji in humorju, ki se združujeta z do pike natančnimi (in kljub temu ne redko fantastičnimi) opisi, ki jih že dolgo poznamo od Winklerja."
(Leopold Federmair Der Standard, Wien )

"Winklerjev jezik ostaja neoklesan, direkten, čuten. Z njim se olajša, saj mu je življenjsko potrebno orodje, kjer je drugim pisateljem formalna igračka."
(Der Bund)

"Vse, kar cenimo v prejšnjih Winjklerjevih delih, doživi v tej knjigi svojo zrelost: stiska opisovanja, samoironija, edinstvena in radikalna natančnost v aranžmaju, formulacijah in motivih."
(Frankfurter Rundschau)

Recenzija Bukla

Josef Winkler je pri nas malo znan pisatelj, medtem ko je v rodni Avstriji in Nemčiji za svoja dela prejel številne nagrade. Osrednja tema njegovega pisanja je po navadi smrt, kar velja tudi za to delo, podnaslovljeno Rekvijem za očeta. Medtem ko Josef stanuje v Tokiu, v četrti Roppongi, mu oče umre. Uresniči se očetova želja »naj, ko bo nekoč tako daleč, ne pride na njegov pogreb«, saj se zaradi verige nesrečnih okoliščin ne more vrniti v Avstrijo. Winkler očetu namesto nagrobnika tako postavi knjižni spomenik in v Rekvijemu razlaga očetovo življenje, smrt in pogreb ter svoje otroštvo, obenem pa analizira tudi hindujsko sprejemanje tega občutljivega dogodka. Drugačna knjiga o smrti.

Vesna Paradiž, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...