Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Samko Tále: Knjiga o britofu

Daniela Kapitáňová
Samko Tále: Knjiga o britofu

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Horizont
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6970-20-4
Leto izdaje izvirnika 2000
Prevod Diana Pungeršič
Urejanje Katja Klopčič Lavrenčič

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 14 cm
340 g
188 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga o britofu je na Slovaškem izšla leta 2000 in očitno je bilo, da je Samko Tále psevdonim – sledila so številna ugibanja o avtorstvu in knjiga je povzročila pravno samkomanijo! Danes je v knjigarnah njena peta izdaja, slovenščina pa je deseti jezik, v katerega je prevedena.

Daniela Kapitáňová se je za psevdonim po lastnih besedah odločila »zaradi boljše mistifikacije svojega junaka.« Samko je 44-letni duševno zaostali »poba« iz južnoslovaškega madžarskega mesteca Komárno, ki se preživlja z zbiranjem kartona in si na vse pretege prizadeva, da bi bil »normalen« Slovak, pri tem pa neposredno in tragikomično razgalja pravo človeško naravo. Pred bralcem v svojskem jeziku vznika nefiltrirana tragikomična freska narave ljudi in družbe kot celote.

Recenzija Bukla

Komunistična oblast bi težko ustvarila ideologiji tako prilagojenega posameznika, kot je Sámko Tále. Zaostali invalidski upokojenec v srednjih letih točno ve, kaj je prepovedano in kaj zapovedano, ne da bi o čem podvomil. Ve le, da bo »privit«, če ne bo Tistim zgoraj ovajal nekonfromistov, med katerimi so celo njegovi bližnji. V prvoosebni preprosti govorici lahko v njem prepoznamo Slovaka, kakršnega bi si oblast lahko le želela – poslušnega, nerazmiš ljujočega in delavnega. A kot tak je nevede največji kritik družbe. V narodno mešanem slovaškem mestu Komárno se razkriva odnos od Romov, Madžarov, Čehov, istospolnih, temnopoltih, vernikov … Tragikomično se pred nami razgalja slovaška družba od druge svetovne vojne do sredine devetdesetih let 20. stoletja.

Katja Cingerle, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...