Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sanje o nečem

Pier Paolo Pasolini
Sanje o nečem
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-231-939-7
Naslov izvirnika Il sogno di una cosa
Leto izdaje izvirnika 2000
Prevod Irena Trenc Frelih
Urejanje Zdravko Duša

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
390 g
216 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
italijansko leposlovje

Založnik o knjigi

Zgodnje Pasolinijevo besedilo, napisano večinoma leta 1948 in objavljeno štirinajst let pozneje kot Sanje o nečem, plete svojo pripoved na furlanskem podeželju. Njegovi trije mladi junaki stopajo v življenje na zgodovinski točki, ko se tradicionalno kmetstvo sesipa. Protesti furlanskih dninarjev, zasedba vil bogatih zemljiških posestnikov, praske s policijo so znamenje in tudi upanje novega časa. Vsakdanje vožnje s kolesi od kraja do kraja, cerkvena proščenja ali pojedine s polento, nacejanja z vinom v toplem hlevu in vdori v skrbno varovane dekliške prostore jim rišejo okvir in vzpostavljajo značilno pasolinijevsko protislovje.

Recenzija Bukla

Passolinijev roman, katerega dogajanje je postavljeno v leti 1948– 49, v povojno ruralno Furlanijo, prežema ozračje fantovskega tovarištva, izzivalne norčavosti, pridušene erotike in vaške solidarnosti na eni ter revščine, brezposelnosti in brezperspektivnosti na drugi strani. A ker je oboje nerazdružljivo zraščeno, se osrednjim junakom romana v Titovi Jugoslaviji, kamor se odpravijo iskat delo, punce zdijo lepše, a nedostopne. V Švici pa imajo po njihovem mnenju ljudje sicer več denarja, a jedo slabše in se držijo vsak zase. Zato se vrnejo v domače vasi, kjer se brezposelni, dninarji in komunisti združijo v socialno-političnem uporu bogatim zemljiškim posestnikom. Politični toni so jasno poudarjeni, a Passolini v ospredje postavlja z današnje perspektive malodane magične prizore skupinske nočne vožnje s kolesi, scanja z mostu, zanesenjaškega prepevanja in kartanja ... Roman, ki se bere v črno-beli tehniki.

Maša Ogrizek, Bukla 93

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...