Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Seme smrti

Dževad Karahasan
Seme smrti
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-284-383-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Sijeme smrti
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Jana Unuk
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
420 g
259 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
leposlovje > zgodovinski roman
bosansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Seme smrti predstavlja prvi del trilogije O čem pripoveduje pepel (2015), ki jo poleg omenjenega sestavljata še romana Tolažba nočnega neba in Vonj po strahu. Vsak od romanov predstavlja zaključeno celoto, skupaj pa tvorijo življenjsko zgodbo slavnega Omarja Hajama (1048–1131). V prvem delu nas pripoved popelje v islamski srednji vek in nam predstavi mladost slavnega perzijskega znanstvenika, matematika, astronoma, filozofa, mistika in pesnika. Glavni zaplet knjige je osredotočen na policijsko preiskavo, pri kateri sodeluje mladi Hajam. Gre za smrt očeta Hajamovega prijatelja Feriduna, krivec za smrt pa je nepričakovano odkrit v pokojnikovi ožji družini. A policija preiskavo opusti. Roman Seme smrti se tako v svojem izhodišču opira na zvrst kriminalnega romana. Pisateljeva postmodernistična naracija mu omogoča številna odstopanja od zgodovinskih dejstev in ugotavljanje številnih podobnosti med nevarnimi fundamentalističnimi časi, v katerih je veliki pesnik živel, in sedanjostjo.

o avtorju

Dževad Karahasan (1953) je bosanski romanopisec, dramatik, esejist in profesor dramaturgije ter zgodovine drame in gledališča. Je avtor številnih dram, najbolj pa je zaslovel z romani: Vzhodni divan (1989, slov. 2007), Šahrijarjev prstan (1996), Sara in Serafina (1999, slov. 2011), Nočni shod (2005, slov. 2011), O čem pripoveduje pepel (2015). Piše kratko prozo: Poročila iz temne dežele (2007) in eseje: O jeziku in strahu (1987), Knjiga vrtov (2002). Prejel je številne literarne nagrade, mdr. nagrado za najboljši jugoslovanski roman leta 1990, Herderjevo nagrado (1999), nagrado vilenico (2010), Goethejevo nagrado (2012).

Recenzija Bukla

Bosanskega pisatelja in profesorja Dževada Karahasana (1953), ki ustvarja in živi med Sarajevom in Gradcem, v slovenščini že poznamo po romanih Vzhodni divan in Nočni shod, zdaj pa so se pri Beletrini odločili, da postrežejo s prvim delom njegovega morda najbolj ambicioznega knjižnega projekta pod skupnim naslovom Kaj pripoveduje pepel, ki ga sestavljajo trije romani. Seme smrti je kot prvi izšel leta 2012, v njem (pa tudi drugih dveh) pa ima osred­njo vlogo perzijski astronom, matematik, pesnik in pisatelj Omar Hajam (1048–1131). Zgodba, ki po načinu pripovedovanja spominja na orientalske pripovedke s sodobnim pridihom, nam Hajama predstavi še kot mladega dvornega astronoma na seldžuškem dvoru v Isfahanu, kjer sestavlja svoj sloviti koledar in še išče svoj prostor pod soncem, potem pa hitro zavije v smer kriminalnega romana. Hajam mora namreč pod pokroviteljstvom velikega vezirja Nizamula Mulka skupaj s policijskim prefektom in pa poveljnikom tajne policije raziskati umor prijateljevega očeta, kar astronoma privede do tega, da pogleda pod površino družbe v ustroj oblasti in družbe, vse to pa Karahasan izrisuje na ozadju tedanjega časa, ki je v mnogočem, od porajanja fundamentalizma do terorizma, podoben sedanjosti. Romaneskna zgodovinska freska z Bližnjega vzhoda.

Samo Rugelj, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...