Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sestra Sigmunda Freuda

Goce Smilevski
Sestra Sigmunda Freuda
27,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-231-875-8
Naslov izvirnika Сестрата на Зигмунд Фројд
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Sonja Dolžan
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
460 g
288 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
makedonsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ali je Sigmund Freud delno kriv smrti svojih štirih sester v koncentracijskem taborišču? To vprašanje se zastavlja na samem začetku romana Sestra Sigmunda Freuda. Dunaj, 1938. Nacistična Nemčija je okupirala Avstrijo, doktor Sigmund Freud pa je dobil dovoljenje, da sestavi seznam ljudi, ki bodo dobili izhodno vizo in z njim iz Avstrije odpotovali v London. Freud na seznam ni napisal imen svojih štirih sester, ki so bile pozneje deportirane v koncentracijsko taborišče. Tam se ena od njih, Adolfine Freud, spominja svojega življenja in tako pred bralci oživi Dunaj druge polovice devetnajstega in prve polovice dvajsetega stoletja ter življenje Sigmunda Freuda in njegovih sester.

Makedonski pisatelj Goce Smilevski (1975) je romana Pogovor s Spinozo (2002) in Sestra Sigmunda Freuda (2010) objavil v vrsti svetovnih jezikov.

Recenzija Bukla

Še ne štiridesetletni makedonski pisatelj Goce Smilevski je za roman Sestra Sigmunda Freuda (2010) prejel nagrado Evropske unije za književnost, pred tem pa je njegov Pogovor s Spinozo (2002) prav tako dočakal prevod v številne jezike. Delo, ki razišče domače okolje in mladostna leta ene najbolj uglednih osebnosti v zgodovini znanosti, mora nujno vzbuditi pozornost, še posebej če se odpre s provokativnim uvodom, kjer izvemo, da Freud, sicer v visoki starosti, svojih štirih sestra ni dodal na seznam tistih, ki bi jih lahko rešil z Dunaja, ko so nacisti začeli preganjati družine judovskega porekla. Bralca v prvoosebnem tonu nagovori sestra Adolfine, ki je del življenja preživela v Gnezdu, bolnišnici za duševne bolezni, in s sestrskega vidika pojasni bratove strokovne nazore, njegov odnos do judovstva in religij. Navaja dogodke, ki so zaznamovali družino, ter Dunaj tistega časa, oriše pa tudi zgodovinske spremembe evropskih družb v odnosu do »norosti«. Spretno napisan roman je prikrit življenjepis z inovativnim zasukom: življenja Freudovih sester so se namreč končala v koncentracijskem taborišču.

Žiga Valetič, Bukla 79-80

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...