Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Shajanje

Anne Enright
Shajanje
27,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Moderni klasiki
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-231-936-6
Naslov izvirnika The Gathering
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Aljaž Kovač
Spremna beseda Aljaž Kovač
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 15,5 cm
590 g
245 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
irsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Človek se lahko z nekom shaja, z nekom preživlja čas, se z njim srečuje, dobiva, sestaja, stopa v njegovo bližino. Lahko pa z nekom tudi shaja: ima s to osebo odnose, ki omogočajo sobivanje, se z njim dobro razume ali pa preživi in deluje, nadaljuje. Pomena sta zvezana: ko se z nekom shajamo, moramo z nekom tudi shajati. Tako mora Veronica v svoji rojstni hiši nekako shajati s svojo pozabljivo materjo in z resnico mrtvih, ki jo tam odkrije; najti mora način, da bo shajala brez brata Liama, in to ji bo omogočila ljubezen, predvsem otroška ljubezen. Shajati pa mora tudi z utripanjem svoje in irske krvi, ki se pretaka po letališki cesti, ter v podedovani podobi Irske poiskati resnico živih: shajati bo morala tudi z njo.

Anne Enright (1964) je ena najvidnejših irskih pisateljic. Študirala je kreativno pisanje, delala za irsko televizijo, doživela živčni zlom in postala pisateljica. Za Shajanje je dobila nagrado Man Booker, za preostale romane, eseje, kratke zgodbe in tudi neleposlovno knjigo o materinstvu pa še številne druge.

Recenzija Bukla

Irsko pisateljico Anne Enright (1962) v slovenščini že poznamo po romanu Pozabljeni valček (dileme nezvestobe in ločevanja v času krize), zdaj pa smo dobili še Shajanje, bookerjevega nagrajenca iz leta 2007. V svojih delih se ta avtorica posveča irskemu sentimenetu ter vprašanju ženskih ter medosebnih odnosov v 21. stoletju in na svojevrsten način nas prek teh tem pelje tudi v Shajanju. Glavna junakinja romana je Veronica Hegarty, njen brat (v sicer veliki družini) pa je naredil samomor na angleški obali. Ko se odpravi po njegovo truplo, pa to pri njej sproži notranje potovanje po zgodovini njene rodbine, ki jo hkrati sili tudi k ovrednotenju njenega sedanjega življenja. Po eni strani tako pred nami vstajajo prizori iz družinskega življenja, ki so tlakovali pot poznejši usodni odločitvi njenega brata, po drugi pa je vse skupaj vpeto v irski način življenja, ki ga zaznamuje tradicionalizem, hkrati pa je v njem že navzoča želja po umeščanju v sodobne tokove urbanega življenja. Občutljivo in bistro napisani roman, ki v slovenščini zažari v prefinjenem prevodu Aljaža Kovača, tudi avtorja spremne besede.

Samo Rugelj, Bukla 93

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...