Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Shiralee

D'Arcy Niland
Shiralee
24,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Nostalgija
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-524-2
Naslov izvirnika Shiralee
Leto izdaje izvirnika 1955
Prevod Katarina Mahnič
Spremna beseda Katarina Mahnič
Urejanje Julija Uršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
410 g
244 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
avstralsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Shiralee, ki ga je leta 1955 objavil takrat še neznani avstralski pisatelj D’Arcy Niland, je pripoved o potujočem delavcu Macauleyju in njegovi štiriletni hčerki Buster. Pisatelj mojstrsko razvija značaj in osebnost moža, ki svojo prešuštniško ženo kaznuje s tem, da ji vzame njunega otroka, štiriletno Buster. Na pešačenju od ene do druge zaposlitve, od enega do drugega kraja puste in prazne avstralske notranjosti, se srečujeta s klateži in posestniki, prodajalci in gonjači, s kopalci opalov, s suroveži in z dobrimi dušami.

Recenzija Bukla

Naslov te avstralske klasike pomeni popotno malho, po njenem izidu leta 1955 (ekranizirana je bila dve leti pozneje) pa so ta izraz začeli pogosteje uporabljati tudi za poimenovanje posesti potujočega delavca. Ja, če ste kdaj z lastnimi očmi gledali na neskončno avstralsko pokrajino, uživali v neverjetnih jutrih in nepozabnih večerih, ko ste v pregretih staromodnih pubih ugotavljali, da je bila celina »tam spodaj« v svojih pionirskih časih pač nekakšen Divji vzhod, potem boste že na prvi strani padli v zgodbo, ki jo poganjata potujoči delavec Macauley in njegova štiriletna hčerka Buster, ki jo je Macauley na svoje potikanje vzel zato, da bi s tem kaznoval prešuštniško ženo. Kot v kakem Hladnem vrhu Charlesa Frazierja se pred nami zvrsti zbirka avstralskih karakterističnih likov, od rahločutnih klatežev do brezbrižnih kopalcev opalov, Macauley se na poti iz brezbrižnega preobrazi v čutečega človeka in očeta, ki s hčerko vzpostavi povsem drugačen odnos od začetnega, ta unikatna kombinacija pa je Nilandu (1919–1967), pisatelju, ki mu je bil Shiralee prvi roman, zagotovila kultni status, ki ga ni uspel preseči z nobenim svojim naslednjim delom.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...